Не административном терору и дискриминацији

Грачаница, 03. фебруар, 2016.год.

Директору Приштинског народног позоришта, Ненаду Тодоровићу, Косовска царинска служба је одузела аутомобил, иако је имао уредно важеће саобраћајне исправе и документацију. Како је Тодоровић испричао новинарима, инцидент се догодио код места Кчић, недалеко од Косовске Митровице.
“Заустављен сам, јер сам возио аутомобил са регистарским ознакама Врњачка Бања. Иако сам имао сва важећа документа, пасош, међународну возачку дозволу, као и зелени картон и осигурање, косовска царина је из само њима знаних разлога одлучила да ми одузме возило” – испричао је Тодоровић, који је овакво понашање косовске полиције и царине, као и власти, назвао административним иживљавањем.

Представници установа културе, али и цивилног сектора у Грачаници, данас су одржали конференцију за новинаре на којој је поручено да се над косовским Србима годинама спроводи терор косовске администрације и да се о томе више не сме и не треба ћутати.:
“ Иако смо планирали да обуставимо рад, уместо тога пред сваку нашу представу читаћемо “Проглас о непристајању. Биће то наш бунт против система који нас дискриминише и терорише”, рекао је директор Народног позоришта, Ненад Тодоровић. “Уколико наставимо да ћутимо због таквих административних, уредби може се догодити да нам у блиској будућности осим аутомобиле, косовске власти одузимају и станове”, рекао је Тодоровић.
Директор Дома културе у Грачаници, Живојин Ракочевић, истиче да је забрињавајуће што су Срби на Косову прихватили да трпе административну дискриминацију која је, како је рекао, “на жалост постала начин нашег живота”. “Срби на Косову од 1974. године живе у терору закона. Он се наставља и данас, а непријатељска и дискриминаторска администрација користи сваку прилику да то на нама и покаже”, оценио је Ракочевић.
Представник НВО “Ценатар за мир и толераницију”, Бојан Теофиловић сматра да је ово што се сада догађа косовским Србима, када су у питању саобраћајне исправе и лична документа, резултат делимично договорених споразума о слободи кретања у Бриселу. Теофиловић тврди да нигде не постоји тачан списак у коме јасно и прецизно пише шта је од докумената потребно да имате, на ком шалтеру да то извадите, како би могли слободно и неометано да се крећете по Косову. “Из тог разлога Бриселски споразум о слободи кретања по свом нахођењу тумаче косовски саобраћајци , полицајци Ии царински службеници”, закључује Теофиловић.

И.М.