Наставља се паљевина српских кућа

Ораховац панорама

Срби који живе у општини Ораховац, два дана после паљевине куће Томе Баљошевића у овом месту су узнемирени. То је за портал Грачаница онлине, рекла директорка Дечијег вртића “Наша радост” из овог места, Љиљана Радић.

“Мислили смо да је време паљевине и узнемиравања прошло, али ето, изгледа да није. Паљевина, која се догодила усред бела дана, додатно опомиње и позива на опрез”, рекла је Радићева.

Иначе, кућа Томе Баљошевића, запаљена је у време посете заменика премијера Косова, Бранимира Стојановића, Великој Хочи и Ораховцу, а у кући нико не живи, од 1999.године. Јула 1998.године, приликом напада на Ораховац, припадници Ослободилачке војске Косова, отели су читаву породицу Баљошевић: Тому, његову супругу Славку, сина Сашу, снаху Снежану и једногодишњег унука Нинослава. Снежана, Славка и мали Нинослав су после 12 дана ослобођени из логора ОВК-а, док су Тома и Саша, пронађени мртви у јами, надомак Ораховца.

Председник Привременог органа општине Ораховац, Голуб Кујунџић, иначе, први комшија Баљошевића, каже да на срећу, пожар није захватио његову кућу, јер су ватрогасци, као и припадници Косовске полиције, брзо регаовали:

“С обзиром да смо сличне ситуације имали и раније приликом посета званичника, вероватно је и ово смишљена провокација и инцидент који треба да нам да неку поруку која не слути на добро,” каже Кујунџић.

Бранимир Стојановић, заменик косовског премијера и Иван Томић, директор Канцеларије за зајднице при Влади Косова, који су се у то време налазили у оближњој Великој Хочи, за догађај су сазнали тек при повратку у Приштину.

“Ради се о кући која је празна већ 16 година и која је била лака мета за неке који су, према мом мишљењу, пре свега желели да пошаљу поруку, не само мени него вероватно и тим људима који тамо живе, а то је да би требало да одустанемо од тих људи који живе у прилично лошим условима,” рекао је Стојановић, закључивши да се ради о, како је рекао, екстремној мањини.

Паљевина куће Томе Баљошевића, последњи је у низу напада на српску имовину на Косову. Пре само месец дана, на мети непознатих нападача, који скоро по правилу ретко буду откривени, биле су повратничке куће у општини Клина.

А.Ћ.