Одржана прва ванредна седница СО Грачаница

Одборници Скупштине општине Грачаница

Одборници Скупштине општине Грачаница на првој ванредној седници разматрали су и усвојили годишње извештаје о раду неколико општинских одељења.

У сали Скупштине општине Грачаница одржана је прва ванредна седница, а одборници су расправљали о укупно једанаест тачака Дневног реда предходно донешеног на првој ванредној седници Одобра за политику и финансије.

На самом почетку усвојен је записник са прве редовне седнице одржане 8. фебруара 2016. године.

Разматрана је и потом усвојена прелиминарна одлука Комисије за доделу субвенција невладиним организацијама и удружењима за 2016. годину. Председник комисије Стефан Филиповић казао је да је укупно пристигло 132 предлога од 108 апликација.

Одборници су на предлог директора финансија Славише Ничића одобрили пренос неутрошених финансијских средстава из 2015. године у 2016. годину, као и трансфер средстава из капиталних трошкова у робе, услуге и субвенције.

На предлог председавајуће Бранкице Костић усвојена је измена и допуна пословника о раду Скупштине општине Грачаница.

Одборници су потом разматрали и усвојили годишњи изештај о раду одељења за образовање, културу, омладину и спорт, одељења за планирање, урбанизам, катастар и заштиту животне средине, и одељења инспекције.

Директорица одељења за образовање, културу, омладину и спорт истакла је да је општина Грачаница наставила са логистичком и техничком подршком школама.
„Измирују се рачуни за струју, воду, комуналије за школе на нашој територији“, казала је она говорећи о свом извештају.

Директор одељења за планирање, урбанизам, катастар и заштиту животне средине Дејан Јовановић истакао је да је у протеклој години укупно рализовано 38 капиталних пројеката.
„Најважнији пројекат је реконструкција пута од Батуса до Новог Насеља, асфалтирали локалне улице у више места, изградили смо помоћни објекат за цркву у Горњој Гуштерици, почели фискултурну салу у Лапљем Селу, а у центру Грачанице изградили смо Инфо-центар, као и Бизнис центар, а у Бадовцу помогли изградњу цркве…итд“, казао је Јовановић.

Директор инспекције Милош Димитријевић је образлажући извештај за своје одељење казао да су највећи резултати постигнути када је у питању грађевинска и инспекција за заштиту животне средине.
„Грађевинска инспекција је спречила дивљу градњу у општини Грачаница, а када је заштита животне средине урадили смо акциони план и већ смо награђивани за спречавање и уклањање дивљих депонија“, казао је Димитријевић.

На данашњој седници разматран је извештај рада Полицијске станице Грачаница за 2015. годину. Одборнике је између осталог занимала структура и организација полицијске станице.

Одборник Горан Лазић је од командира Братислава Трајковића тражио одговор на питање: „Ко је одговоран за интервенцију припадника специјалне јединице РОСУ приликом исељавања узурпатора станова у насељу Падалиште?“ Трајковић је казао да је полиција ангажована на основу захтева општине Грачаница, али да је интервенцију РОСУ затражио он због блокираног улаза у зграду.

Одборник Синиша Симијонивић из Батуса затражио је веће присуство полиције у том месту због мешовитог становништва које тамо живи. Трајковић је казао да је стално присуство полиције на неком месту немогуће због недовољног броја полицајаца.

Одборници су једногласно усвојили предлог одлуке о усвајању анекса меморандума „Развој и управљање сектора уметности и ручних радова“, између општине Грачаница и „РЕА“ Приштина, на предлог председника општине Владете Костића.

Под тачком разно одборници су расправљали о функционисању Задруге у Доњој Гуштерици.

Комлетан текст преузет са сјта Општине Грачаница, нелекторисан