U pripravnosti zbog novih padavina. Voda iz bunara nije za upotrebu.

Zbog obilnih padavina tokom proteklih dana, i kiše koja se najavljuje, nadležne ekipe za vanredne situacije u Opštini Gračanica biće u pripravnosti i za dane vikenda. Teška mehanizacija i ljudstvo angažovano je na čišćenju propusnih kanala u delovima gde je došlo do izlivanja vode iz rečnog korita.

Na teritoriji Opštine Gračanica nema većih šteta od poplava, zahvaljujući preventivnim merama na čišćenju rečnog korita i propusnih kanala koje su preduzete prošle godine, saopštila je opštinska pres – sluzba. U saopštenju se dalje navodi da je služba za vanredne situacije u pripravnosti zbog najavljenih padavivina. Predsednik opštine Gračanica, Vladeta Kostić je sa saradnicima danas obišao teren i konstantovao da voda koja se izlila nije pričinila veću materijalnu štetu.

Vladica Trajković, direktor Odeljenja javnih službi Opštine Gračanica kaže, da su radnici ove službe tokom čitavog dana na terenu i da su radili na prokopavanju kanala i pravljenju bedema na nekoliko kritičnih tačaka. Zbog izlivanja vode bilo je ugroženo nekoliko domaćinstava u Lapljem Selu i Preocu, rekao je Trajković. Velika količina atmosferske vode izlila se iz i iz propusnih kanala koji vode prema Sitnici, pa se pod vodom našlo nekoliko domaćinstava u Lepini. Poplavljeni su pomoćni objekti, ali voda na sreću, nije dospela u kuće. Voda koja se slivala sa magistralnog puta Priština – Skoplje i nabujali potoci napravili su probleme i meštanima Skulaneva kod Lipljana. Preplavljeno je nekoliko dvorišta, a meštani kažu da je voda u bunarima zamućena i da ne mogu da je koriste za piće.

Ekipa Zavoda za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice, obišla je danas poplavom ugrožena područja u opštini Gračanica, posle čega je uputila apel gradjanima da vodu iz bunara ne koriste za piće i u tehničke svrhe.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.