М.Ђурић: Политичка елита на КиМ мора да искорену мржњу према Србима

Мартовски погром је требало да буде само последња етапа у реализацији програма, чији је крајњи циљ етничко чишћење Срба на простору Косова и Метохије, рекао је у Грачаници директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић. Говорећи на свечаној академији, која је поводом обележавања дванаест година од погрома над косовским Србима, одржана у Дому културе у Грачаници, Ђуриц је оценио да су и 17. март и протеривање Срба у јуну 99. године, организовани из истих центара.
„Ја немам дилему да су капацитет за организовање једне овакве сложене операције могле имати само исте оне политичке и безбедносне структуре које су и јуну 99. године организовале и погроме и колоне и реке људи, који су у муци и патњи напустили Косово и Метохију“, рекао је Ђурић .
Шеф владине Канцеларије за КиМ је подсетио да је продубљивање етничке дистанце између Срба и Албанаца и даље програмски циљ многих албанских политичких партија и покрета на Косову.
„Циљ је укорењен у шовинистишкој идеји да Срби и њихова култура немају шта да траже на овом простору. Зато се и данас на териротији Косова и Метохије нападју Срби или преврћу камиони са робом, зато сто је она из Србије“, каже Ђурић
Ђурић је напоменуо да косовске власти не пружају никакву гаранцију да се злочин над Србима неће поновити. Како је рекао, у говорима приштинских политичара и данас се од Бегорада и представника косовских Срба смишљено праве дежурни кривци за све друштвене проблеме. „Политичка елита на Косову мора да искорени мржњу, уместо што је поједини политички представници у косовским институцијама упорно генеришу“, рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да Влада Републике Србије води мирољубиву политику, која гарантује да у будућности, ни српска ни албанска деца неће морати да стрепе од нових погрома. „ Србија и српски народ, наставиће да граде мостове сарадње, штитећи и Албанце и Србе, од оних чије су речи оштре, срца неискрена, а крвави прсти у туђим џеповима“, рекао је у Грачаници директор канцеларије за Ким Владе Републике Србије, Марко Ђурић.

И.М.