Март: 12 година после

Свечана академија у Дому културе у Грачаници

Прескупа је ова света земља да би је продали или уступили, рекао је владика Рашко- призренски Теодосије, на свечаној академији, уприличеној проводом обележавања још једне годишњице од погрома над косовским Србима, 17. марта 2014.године. Владика Теодосије је рекао да је ова земља натопљена крвљу страдалника, сузама наших мајки и знојем трудбеника, који су нам је оставили у аманет и зато је морамо сачувати. „ И након погрома, са вером у Бога, кренули смо да обнављамо порушено, а пре свега да утврђујемо живу Цркву“. Владика је подсетио да су литургије које се служе у обновљеним храмовима, залог наде и позив верном народу да се врати, како би сви заједно учествовали у духовној обнови свога рода на Косову и Метохији.

У име породица киднапованих и несталих Срба, обратила се Наташа Шћепановић из Истока која је рекла да се 17. март не сме заборавити и да се никада више не сме поновити. Она је подсетила на осамнаестогодишњу бол уништених и унесрећених породица, које постављају питање зашто још нико није одговарао за почињене злочине.

Свечаном академијом, у присуству представника цркве, представника Владе Републике Србије, локалних власти, српских представника у институцијама Косова и бројних грађана, у великој сали Дома културе у Грачаници, обележена је годишњица од погрома над косовским Србима, 17. марта 2004. године.

Поред чланова хора Призренске богословије, Камерног вокалног састава Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Грачанице и младог гитаристе из музичке школе „Стеван Христић“ из Станишора, у програму је учествовао и гудачки квартет студената Факултета Уметности из Звечана. Приказан је и документарни филм „17. март 2004. – да се не заборави“.

Свечану Академију поводом обележавања годишњице од погрома над Србима на КиМ огранизовали су Дом Културе у Грачаници и Канеларија за КиМ.

И.М.