Принц Чарлс у Саборном храму Светог Ђорђа у Призрену

После разговора са одлазећом косовском председницом, британски принц Чарлс је положио цвеће на споменик несталима испред Скупштине Косова, док се његова супруга Камила, у Косову Пољу, састала са представницима ромске, ашкалијске и египћанске заједнице.

Посету Косову, принц је затим наставио обиласком британских војника КФОР-а, а затим је у Призрену, присуствовао међуверској конференцији. У Призрену је обишао Синан пашину џамију, католичку цркву Мајку помоћницу и посетио скоро обновљени Саборни храм Светог Ђорђа, где су га дочекали епископ Рашко призренски Теодосије и игуман манастира Високи Дечани, Сава Јањић. Док је владика Теодосије показивао слике уништених цркава и манастира током мартовског погром, трајала је песма теолога, који су певали васкршњи тропар. Мимо протокола, принц је разговарао и са Србима повратницима, којима је поручио да ће се молити за њих.

Током посете Косову, принц Чарлс је разговарао и са британски привредницима на Косову, представницима културног и јавног живота, лидерима неколико невладиних организација, као и са представницима мањина. Посебну пажњу је посветио Србима у косовским институцијама. Многобројни грађани, са британским и косовским заставама, поздрављали су принца Чарлса и војвоткињу Камилу на улицама Приштине и Призрена, док су Удружења киднапованих и несталих, и Албанаца и Срба, затражили помоћ у проналажењу својих најмилијих.

А.Ћ.