Јевтић: Расељени имају право на повратак

Безбедност, дијалог и реинтеграција, биле су главне теме састанка техничке радне групе за проналажење трајног решења  проблема  расељених лица. Састанаку, који је одржан у Приштини, присуствовали су:  представници ОЕБС-а, УНХЦР-а, Комесаријата за избеглице и расељена лица Републике Србије, представници Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију,  представници  косовских министарстава,  као и представници Министарстава рада и социјалног старања Ребулике Црне Горе и Македоније.

Министар за заједнице и повратак Владе Косова, Далибор Јевтић, рекао је да тренутна политичка ситуација на Косову отежава повратак расељених и да су за то одговорне косовске институције. Протести опозиције су, нажалост, усмерени против једног народа, односно против Срба, рекао је Јевтић новинарима, изражавајући и бојазан од нарастања исламског радикализма.

„Сведоци смо да су у неколико наврата присталице опозиције на Косову превртали камионе са српском робом, што је неприхватљиво. Трговина треба да повезује људе,  а  такви поступци  су неприхватљиви јер одмажу у процесу изградње поверења и помирења”, рекао је косовски министар за повратак и заједнице.

Давање препорука и предлога за решавање проблема повратника и стварање услова за повратак свих који то желе, циљ је оваквих сасатанака, као и формирања саме радне групе, подвукао је Јевтић и нагласио да је посебно важно да се све договорено спроведе на терену:

„Када говоримо о безбедности повратника, највећа одговорност  је на косовским институцијама и у већинском албанском народу, јер Албанци морају прихватити да расељени имају право на повратак,”- закључио је Јевтић.

Организатори састанка су ОЕБС и УНХЦР.

This slideshow requires JavaScript.