Јевтић – Шток: Повратницима створити адекватне услове за живот

Наставак сарадње Министарства за заједнице и повратак Косова и Канцеларије Европске уније на Косову, у циљу побољшања услова живота повратника и омогућавања повратка свих који то желе, била је тема разговора  министра Далибора Јевтића и шефа оперативне канцеларије ЕУ на Косову, Кристофа  Штока.

Што више квалитетно изграђених кућа за повратнике  и повећање средстава за повратак расељених, као и за стварање адекватних услова за живот оних који су се вратили, заједнички је циљ Министарства за повратак и заједнице и канцеларије Европске уније на косову, сложили су Јевтић и Шток.

„ Циљ нам је да сем изградње кућа, повратницима створимо и адекватне услове за живот, као и да побољшамо њихово запошљавање. Ја сам предложио  отварање задруга, малих и средњих предузећа у повратничким местима, што би допринело смањењу незапослености и на тај начин побољшало квалитет живота повратника у економском смислу“, рекао је Јевтић.

Шток је истакао да због добре реализације пројеката који су у току, очекује да ће ЕУ повећати средства  у оквиру ИПА фондова за пројекте повратка и стабилизације заједница. Осим повећања фондова, за успешан повратак и опстанак оних који су се вратили, неопходно је да том процесу буду посвећене све косовске институције,   закључили су Јевтић и Шток.