Далибор Јевтић: Ако будемо упорни, биће нас више

Метохијско село Жач, у коме је до 1999.године било 78 српских кућа, било је спаљено до темеља после одласка безбедносних снага Републике Србије са простора Косова, а становништво је избегло у централну Србију и Црну Гору. 2010.године, 28 марта, организовано се у село вратило 18 породица са троје деце. Повратнике у селу Жач, на шестогодишњицу њиховог повратка, обишли су данас Далибор Јевтић, министар за заједнице и повратак у Влади Косова и Душан Козарев, заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

“Жач је најбоља порука свима онима који размишљају о томе да ли на Косово треба да се врате. Жач је показатељ да је то могуће, уз упорност која је показана овде у Жачу пре шест година. Дакле, можемо успети у намери да нас на Косову буде више него што нас данас има, само ако смо упорни, као што су то били Жачани,” рекао је данас у Жачу, министар за повратак и заједнице у Влади Косова, Далибор Јевтић.

Јевтић је обећао помоћ министарства на чијем је челу, али је позвао мештане на јединство, јер без јединства, како је рекао, нема напретка. Такође, министар за повратак је позвао и Албанце и остале косовске институције да заједнички омогуће повратак свих оних који желе да се врате и опстанак онима који су се вратили на своја вековна огњишта.

Влада Србије у свим развојним стратегијама одваја финансијаска средства за Косову и Метохију, рекао је Заменик директора канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, душан Козарев и обећао мештанима Жача да ће заједно са министарствима у Влади Косова, на чијем су челу Срби, наставити да подржава повратак на КиМ.

Мештани села Жач су се организовано вратили на своја спаљена огњишта и скоро годину дана су провели у шаторима. Више пута су нападани, чак је и пуцано на њих од стране непознатих лица. Данас у селу живи 15 породица и седамнаесторо деце. Деца похађају школу у оближњем Осојану, мештани се баве пољопривредом, а атару села није било продаје земље.

А.Ћ.

This slideshow requires JavaScript.