Насиље код младих: Ко је најслабија карика у ланцу одговорности?

Бар једном у животу је свако од нас био сведок  неке,  нимало пријатне сцене,  насиља међу младима, било да се оно догодило на улици или у неком од локала, било да је у питању физички или вербални вид насиља.

Младић избоден ножем,   средњошколци заказали тучу преко фејсбука,  девојке се потукле у ноћном клубу,  само су неки од наслова који испуњавају ступце дневне штампе.  Иако прецизна статистика о паду или порасту насиља међу младима не постоји, оно се ипак дешава.

„Узроке за сваки вид насиља прво треба тражити у породици, затим у школи, потом у ближем окружењу.  Међутим,  не треба искључити ни друштвени контекст, односно  свеопшту  кризу,  пад моралних вредности“, напомиње  психолог  Данијела Јанићијевић, која ради у основној школи „Браћа Аксић“ у Липљану.  „Када је насиље у питању, најчешће се бавимо последицама,  док узроке само наводимо као факторе који доприносе њему,  подвукла је Јанићијевићева.

Медији и разни садржаји насиља које они пласирају младима, имају свој удео у ланцу одоговонрости за пораст насиља међу овом старосном групом људи.  „ Уколико се насиље догоди у школи, имамо и методе и тимове који раде на његовом сузбијању.  Међутим, не можемо да делујемо и да у пуној мери утичемо на оно што се догађа ван школе“, каже Јанићијевићева.  Она  додаје да у таквим  случајевима  „треба укључити породицу, уколико то није могуће, онда се захтева ангажовање службе за социјални рад“.

Изласци викедном до раних јутарњих сати али и употреба алкохола, често за последицу имају конфликтне ситуације које, по правилу завршавају насиљем. Поштовањем правилника о радном времену локала и дискотека, али и закона о забрани точења алкохола малолетницима, може да  има одличне резултате, кажу у инспекцијској служби Општине Грачаница.

„Инспекција нема право да легитимише приватна лица која су у алкохолисаном стању, то је посао полиције. Међутим, ми у сарадњи са Полицијом имамо право, да с времена на време  организујемо ноћне контроле и проверимо да ли се поштује  правилник о радном времену или крши закон о точењу алкохола  малолетним лицима“, каже општински инспектор, Милош Димитријевић.

Општинским правилником је радно време кафића на територији Општине Грачаница ограничено до поноћи,  дискотека и ноћних клубова до три  сата иза поноћи. Инциденти и туче се углавном догађају у раним јутарњим сатима,  јер се дешава да се поједини власници локала оглушују о правила, напомињу у инспекцијској служби.

„ У току последње изненадне конторле наших инспектора, прошлог викедна, изречене су две новчане казне субјектима који нису поштовали правилник о радном времену у ноћним сатима“, каже Димитријевић.

Из општинске инспекције је прослеђен захтев Полицији. У њему се тражи да чувари јавног реда и мира редовно извештавају надлежну инспекцијску службу о субјектима који не поштују правилник о радном времену и закон о забрани точења алкохола малолетницима.

Командир полицијске станице у Грачаници,  Братислав Трајковић истиче,  да су полицијске патроле у данима викенда појачане.

„Има спорадичних случајева насиља и туча, али се“, кажу у полицији, „ствари држе под конторлом“.

Неопходна је и промена правилника о раду ноћних клубова и дискотека,  којом би се радно време скратило. Уместо до три  иза поноћи, дискотеке и ноћни клубови би требало да раде два сата мање, предлажу из полиције, и верују да би  та мера имала учинка и допринела смањењу случајева насиља код младих.

И.М.