Инаугурација Хашима Тачија 7. априла

Инаугурација Хашима Тачија, за новог председника Косова, биће одржана 7. априла, на приштинском тргу “Скендер бег”, саопштено је у Канцеларији за информисање још увек актиелне председнице, Атифете Јахјага, а преноси портал Косово Пресс.

На церемонији неће бити косовске опозиције, која за тај дана најављује и могуће протесте.

У кабинету новог косовског председника кажу да су на инаугурацију Хашима Тачија, позвани високи представници, премијери и председници великог броја земаља из региона, Европе и света.

Томислав Николић, председник Републике Србије, јуче је на питање новинара да ли је позван и да ли ће ићи на инаугурацију Хашима Тачија, одговорио да не може да иде на инаугурацију председника непостојеће државе и да је Косово и Метохија део Србије.

“По уставу Косова и Метохије, чак и по Резолуцији 1244 СБ УН, изводљиво је да се то све деси, само не у независној држави“, рекао је Николић.

Хашим Тачи је изабран за председника Косова 26.фебруара ове године, на седници Скупштине Косова, тек у трећем кругу. На седници су присуствовали и посланици Српске листе, док су посланици опозиције били ван скупштинске сале. На улицама Приштине, тога дана, дошло је и до сукоба између присталица опозиције и Косовске полиције, а 11 посланика је суспендовано због употребе сузавца током седнице парламента Косова.

А.Ћ.