Косово и даље не признаје АДР сртификате Србије

Договор између Београда и Приштине о узајамном признавању АДР сертификата за превоз опасних материја, као што је нафта и гас, није постигнут јуче у Бриселу.

Иако је пре неколико дана, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, у изјави за РТС, рекао да камиони са такозваним опасним материјама могу да уђу на Косово са српским АДР сертификатом, мере забране још увек важе, саопштено је из Косовске царине. Такође, то је потврдила и шефица преговарачког тима Приштине, Едита Тахири.

Косово је увело реципрочне мере непризнавања АДР сертификата, на основу наредбе министарке за трговину и индустрију, Хикмете Бајрами, јер Србија не дозвољава улазак на своју територију камионима који са Косова превозе опасне материје.

Министарство трговине Србије оцењује да једностраном применом реципрочних мера, косовска страна крши одредбе ЦЕФТА споразума о решавању спорних ситуација и најавило да ће се о том проблему разговарати у оквиру те организације. Такође, српска страна тврди да Косово није уговорна страна Европског споразума о међународном друмском превозу опасног терета који предвиђа одговарајућу процедуру за издавање ових сертификата од стране чланица овог споразума.