Хашим Тачи положио заклетву уз мале инциденте

Новоизабрани председник Косова Хашим Тачи, положио је заклетву на свечаној седници косовског парламента. Седници су присуствовали и посланици Српске листе, док је опозиција, према ранијој најави, бојкотовала полагање заклетве новог председника. Опозиција сматра да је избор Хашима Тачија за председника био нелегалан и поред одлуке Уставног суда да је изборни процес био у складу са законом и уставом.

Тачи је присутне посланике поздравио на албанском и српском језику, обећао да ће бити председник свих грађана Косова и да ће приоритети у његовом раду бити наставак разговора за Србијом и евроатланске интеграције Косова.

“Две земље и наш народ имају горку прошлост, прошлост ми не можемио да изменимо, али смо се обавезалли да се то неће поновити. Две земље треба да раде да се што пре учланимо у Европску унију, тако што неће ометати једна другу. Дијалог нема алтернативе, али треба да има нову динамику и нову енергију доношења одлука и спровођења договореног”, поручио је новоизабрани косовски председник.

Шеф Српске листе у Скупштини Косова, Славко Симић, рекао је да посланици Српске листе раде и доносе одлуке које су искључиво у интересу Срба на Косову, па су зато и присуствовали данашњој седници, као и седници на којој је Тачи изабран за косовског председника. Одлука је донесена самостално, а очекивања Срба од новог председника су велика, рекао је Симић.

“Од новог председника, односно од господина Тачија, очекујем да буде гарант мира, да буде гарант стабилности и да сву количину пажње, пре свега усмери на дијалог између Београда и Приштине, као и између власти и опозиције. Као што и сами знате, Косово пролази кроз опасне политичке фазе , тако да у наредном периоду очекујем да нови председник разбије те неке предрасуде које гаје друге заједнице према њему, а пре свега српска заједница“, рекао је Симић.

У време одржавања свечане седнице, група од четворо младих људи, камењем је гађала зграду Скупштине и том приликом су поломљена стакла на једном од прозора. Полиција је интервенисала и привела извршиоце.

А.Ћ.