Роми и даље маргинализовани

Свечана конференција, поводом обележавања Дана Рома, 8.априла, одржана је у Приштини. Седници су присуствовали:  шеф кацеларије ЕУ на Косову, Самуел Жбогар, министар за заједнице и повратак у Влади Косова, Далибор Јевтић, шеф мисије УНХЦР-а на Косову, представници министарстава образовања науке и технологије, министарства за еврпопске интеграције, администрације и локалне самоуправе, културе, омладине и спорта, абасаде САД-а  на Косову, цивилног друштва као и представници  многих  дипломатских мисија у Приштини.

Министар за повратак и заједнице, Далибор Јевтић,  позвао је све институције на Косову да о Ромима не говоре само на њхихов празник, већ да предузимају конкретне кораке, како би ромска заједница нас Косову живела у бољим условима и лакше налазила запослење.

„И ове године сам се залагао да активности министарства на чијем сам челу буду усмерене ка томе да управо решавамо оне проблеме које многе ромске породице на Косову имају. Министарство за заједнице и повратак је заједно са својим партнерима, пре свега са Канцеларијом ЕУ на Косову,  на више различитих начина,  уназад неколико година имплементирало пројекте од укупне вредности од 680 000 евра, који су били усмерени управо ка решавањима проблема које Роми на Косову имају. Ми смо кроз програме стабилизација заједница помогли на директан начин оним породицама, које су желеле да покрену одређене бизнисе, да покрену одређене идеје које ће им помоћи у решавању егзистенцијалних проблема. Успели смо да помогнемо неколико ромских породица и  на тај начин макар мало побољшамо положај Рома на Кксову“, рекао је Јевтић.

Министар за повратак и заједнице  је нагласио  да је Министарство за заједнице и повратак, у сарадњи са Европском унијом, у прошлој години изградило 61 кућу за ромске породице и  помогло повратак расељених Рома из Македоније и Црне Горе. Сутра ће Јевтић положити камен темељац за четрнаесточлану  ромску породицу Османи из Прилужја.

Заменик министра за заједнице и повратак,  Јолџи Шаља,  ромске националности, још једном је нагласио да су Роми на Косову у веома тешком положају.

„Они су незапослени, сиромашни и у тешкој материјалној и социјалној ситуацији“, рекао је  Шаља, позивајући све који то могу, да помогну.

Иначе, на првом светском конгресу Рома, одржаном у Лондону 1971. године, донета је одлука да се 8. април обележава као Светски дан Рома. Овај дан је установљен да би се указало на тежак положај Рома и да би се подстакле државе у којима живе да обрате посебну пажњу унапређивању њиховог положаја. Тада је за ромску химну проглашена песма „Ђелем – ђелем“, а установљена је застава са тачком као централним симболом.

А.Ћ.