Грачаница: Скуп подршке Зорану Колићу, породица тражи ново суђење

Има ли правде за Зорана Колића и да ли су Срби жртве монтираних политичких поступака правосуђа на Косву? Ово су само нека од питања која су представницима ЕУЛЕКС-а и косовских власти постављена на протесном скупу у Грачаници. Породица, пријатељи, политички представници Срба, али и бројни грађани окупили су се поводом пете годишњице од хапшења Зорана Колића из Добротина у знак подршке због, како је  речено, монтираног судског процеса који против Колића воде косовско тужилашто и мисија ЕУЛЕКС-а.

Породица затева од ЕУЛЕКС-а  да се судски поступак против Зорана Колића поново врати на почетак и уваже докази одбране, рекла је на скупу Данијела Колић, супруга оптуженог Зорана. Она је навела да се изјаве сведока у истражном поступку нису поклапале са изјавама на првом рочишту, као и да се круцијални сведок оптужбе на суђењу није ни појавио.  „Мешовито судско веће  ЕУЛЕКС-а прихватило је све тачке оптужбе, иако сведоци  нису чак ни препознали Зорана у судници или нису знали коме се суди, рекла је Колићева и закључила да „ све то указује да је поступак фарса коју наочиглед Европске мисије за владавину права води етнички пристрасно Тужилаштво Косова“.

„Од Европе и ЕУЛЕКС-а  очекивали смо право и правну заштиту“ наводи се у писму оптуженог Зорана Колића, које је његова супруга прочитала на скупу.

„Зар је то право,  зар су политички мотиви јачи од доказа и правде“?, пише у писму.  Супруга Зорана Колића је напоменула да се борба за правду наставља свим средствима јер, како је рекла,  правда за Зорана значи правду за све косовске Србе.

На скупу је изнета оштра осуда на рад мисије ЕУЛЕКС-а и косовског првосуђа које се, како је речено, отворено ставило на страну оних који желе етнички чисто Косово.  Истакнуто је да  је сваки Србин на Косову или Зоран Колић или Оливер Ивановић,   жртва реципроцитета и страха ЕУЛЕКС-а  да примени право и правду. Властима у Приштини али и Београду упућена је порука да Срби остају на својим огњиштима и да ће наставити борбу за правду, истину и опстанак.

Припадници Еулекс полиције су 7. априла 2011. године у раним јутарњим сатима упале у породичну  кућу Зорна Колића у Добротину и ухапсили га.  Године,  2012.  Колић је осуђен на затвораску казну од 14 година. Оптужница  га терети да је одговоран за смрт Албанца који је подлегао повредама након што га је наводно Колић претукао док је радио на месту чувара у липљанком затвору 1999. године.

 

И.М.

This slideshow requires JavaScript.