Дачић у Грачаници: Поражавајуће да ниједан злочин ОВК против Срба није процесуиран

Први потпредседник Владе и министар спољених послова Србије, Ивица Дачић изјавио је у Грачаници да очекује од Специјалног суда за ратне злочине, које је починила ОВК  објективност, а да злочини против Срба буду процесуирани.

Подсетивши да се на Косову очекује почетак рада Специјалног суда за ратне злочине против Срба, српски шеф дипломатије је рекао: „видећемо како ће и да ли ће ти злочини бити процесуирани“. Дачић је додао како нема дилему да  све ратне злочине треба истражити и процесуирати.
„Поражавајућа је чињеница да у највећем броју случајева против Срба нико није правоснажно осуђен“, оценио је Дачић.

Поновивши да се не треба враћати у прошлост, већ да треба гледати да обе заједнице на Косову живе у миру, Дачић је  нагласио да се дијалог између Београда и Приштине треба наставити. Такође је подвукао и да заједница српских општина треба бити формирана.

На питање албаских новинара да ли ће „српски“ избори на Косову бити одржани, иако је Атифета Јахјага, бивша председница Косова  изјавила да неће, Дачић је одговорио да ће се избори одржати као и ранијих година. Додао је да ће њихово спровођење обезбеђивати мисија ОЕБС-а  и поручио „ако ми не верујете дођите 24. априла да проверите“.

И.М.