Ивица Дачић: Не можемо да дозволимо брисање нашег културног и верског наслеђа

„Данас сам овде зато што се бавим темом која је за нашу државу, народ и цркву, од виталног значаја, а то је УНЕСКО.  Из тог разлога сам обишао Пећку патријаршију, Богородицу Љевишку и Грачаницу“, рекао је новинарима министар спољних послова Србије,  Ивица Дачић, после разговора са владиком рашко–призренским Теодосијем,  у манастиру Грачаница.

Дачић је подсетио на то да је Србија остварила велику победу у УНЕСКО-у, тиме што је спречила једнострани потез Косова да постане пуноправни члан те међународне организације и додао да је то тема о којој мора озбиљно да се разговара.

„Имајући у виду дугогодишње и вишевековно уништавање српских културних вредности на КиМ,  Србија мора озбиљно да се бави овим питањима“, истакао је Дачућ и додао:  „Не можемо да дозволимо да неко избрише наше културно и историјско наслеђе, али морамо и да помогнемо да се оно очува“. Он је уједно најавио да ће Србија преко УНЕСКО-а рестаурирати  све верске и истроријске споменика културе на КиМ.

„ Морамо да водимо рачуна, не само о свештенству и људима који ту раде, већ и о томе да нам споменици културе не пропадају“, рекао је Дачић и као пример навео цркву Богородице Љевишке у Призрену.

После разговора са шефом српске дипломатије, владика Теодосије није давао изјаве за медије а Ивица Дачић је посету Грачаници наставио у функцији председника СПС-а, обиласком страначких просторија где су га са страначким заставама чекали окупљени чланови и симпатизери странке.

И.М.