Удруженим снагама за куповину ношње

Лепше је и лакше играти у костиму, слоган је под којим КУД „Бранко Меденица“ из Угљара орагнизје концерт у Грачаници, у циљу прикупљања новца за куповину народних ношњи члановима друштва. Подршку на сцени колегама ће пружити и чланови Кулутрно уметничких друштава: „ Абрашевић“ из Прилужја, „Славуј“ из Новог Бадовца, „Симонида“ из Грачанице и Ранилуга, као и школе фолкора ансамбла  „Венац” из Лепине и Лапљег Села.

„Када смо пре девет година одлучили да поново покренемо „Меденицу“, суочили смо се са чињеницом да је највећи део сценских костима запаљен, сачувано је нешто мало,  нешто смо у међувремену обновили, али то је недевољно“, каже Драган Ћирковић, један од уметничких риководилаца КУД  „Бранко Меденица из Угљара.

Чланови КУД Бранко Меденица Угљаре – Косово Поље редовно се окупљају и вежбају у простору Основне школе у Угљару, а недавно је оформљен и огранак овог друштва у Кузмину.  Освојили су прву награду на Интернациналној смотри фолклора у Бугарској и учествовали на бројним фестивалима у земљи.

После великог концерта у Дому културе у Грачаници, „ Меденица“  путујe за Краљево. На дечијој смотри фолкора, која се 23. априла ове године одржава у Краљеву,  КУД Бранко Меденица биће специјални гост  КУД-у „Краљевачка ризница“.

КУД „Бранко Меденица“ има богату традицију, постоји од 1964. године. Група младих људи је 2007. године поново покренула рад  друштва које сада броји више до 100 чланова.

Концерт у Грачаници је заказан за четвртак 14. априла, у 19 часова, уз симболичну цену карте од 100 динара.

 

И.М.