Заједничко решавање проблема

Невладина организација “Комуникација за развој друштва – ЦСД”, одржала је тродневни тренинг са представницима организација цивилног друштва, на тему “Укључење у процесе доношења одлука – заступање и лобирање”.
Тренинг је одржан у оквиру пројекта „Јачање демократије кроз активно учешће грађана у процесу доношења одлука на Косову“, подржаног од стране “Олоф Палме Интернатионал Центер-а”, канцеларије у Приштини.
Циљ тренинга био је да се представници организација цивилног друштва, у оквиру мреже организација, са којима СЦД спроводи пројекат, боље упознају са техникама и методама заступања и лобирања, као и да се кроз практичне примере боље упознају са изазовима и тренутном ситуацијом на терену. Подељени у радне групе по општинама из којих долазе, радили су и на приоритетним проблемима у својој заједници, као и на анализирању метода помоћу којих би решили идентификован проблем.
Учесници тренинга су се сложили да се активнијим укључењем, затим бољом комуникацијом са доносиоцима одлука и осталим заинтересованим странама, добрим познавању проблема, као и могућим потенцијалним решењема, може допринети да се ситуација у заједници побољша.
“Заједничким деловањем, може се учинити много више на решавању локалних проблема, али и на решавању проблема на централном нивоу”, закључак је учесника тренинга.
А.Ћ.