Ускоро трајно решење за интерно расељена лица у колективним центрима у Штрпцу

Министарство за заједнице и повратак почело је да спроводи програм трајног збрињавања интерно расељених лица. Као први корак ка том циљу, данас је у Штрпцу одржан „координациони“ састанак  министра Далибора Јефтића са представницима Општине Штрпце, Комесаријата за избеглице Републике Србије, Данског савета за избеглице и УНХЦР-а. Састанку су присуствовали и директори два колективна центара у Сиринићкој жупи. Како је саопштено из Министарства за повратак и заједнице, договорени су циљеви и задаци на прикупљању информација и израду социјалних карата интерно расељених лица, која су смештена у два колективна центра у Штрпцу. Након овога, приступиће се изградњи стамбених јединица, за које је Општина Штрпце већ обезбедила погодну локацију.

„Општина Штрпце је прва у којој ћемо радити на решавању овог проблема”, нагласио је министар за заједнице и повратак,  Далибор Јефтић и додао да су начин и планови за збрињавање интерно расељених лица, договорени и у Београду са Канцеларијом за КиМ.

“Крајњи је циљ да интерно расељена лица коначно добију достојан кров над главом  и  да им се у трајном смислу реши проблем становања“, закључио је Јефтић.

У току следеће недеље предвиђено је формирање комисија, које ће радити на прелиминараном попису породица у колективним центрима чиме ће се утврдити стање на терену, саопштено је из Министарства за повратак и заједнице.

Пројекат подршке трајним решењима за становнике колективних центара у Општини Штрпце,  финансиран је од ЕУ, кофинансиран од Министарства за зајенице и повратак, а биће имплементиран у сарањи Данског савета за избеглице, УНХЦР-а и Комесаријата за избеглице Републике Србије.

И.М.