Конвенција СНС-а: Нема те силе која ће Србе отерати са Косова и Метохије

Само уједињени можемо сачувати Косово и Метохију унутар Србије и српски народ у јужној српској покрајини, речено је на данашњој предизборној конвенцији Српске напредне странке у Грачаници. Иако је било најављено, у Грачаници није био Марко Ђурић, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, јер га је, као је саопштено на скупу, Косовска полиција вратила са административног прелаза Мердаре.

У препуној сали Дома културе у Грачаници, члановима и симпатизерима напредњака, на почетку се обратио домаћин скупа, председник општине Грачаница, Владета Костић, називајући највећу општину са српском већином на Косову „тврђавом Српске напредне странке“. Костић је рекао да је данас Грачаница уједињена кроз политику коју води Александар Вучић, а да Србима на Косову нема опстанка без јаке и економски стабилне Србије. Потребно је да Александру Вучићу 24.априла дамо најјачу карту у Бриселским споразумима, а то је подршка Срба са Косова и Метохије и то јединствена, поручио је градоначелник Грачанице.

„Ми смо схватили да не смемо себи дозволити луксуз да се делимо и тако постанемо лак плен за оне који би да врате Грачаницу у прошлост. И као што рече Александар Вучић више пута, нема компромиса са онима који би желели да Србију врате у прошлост. Зато и ми кажемо поново да нема компромиса са онима који би да Грачаницу врате у прошлост. Нема компромиса са онима који нису имали храбрости да усправе Симониду и поставе Милоша Обилића. Нема компромиса са онима који нису смели да у Грачаници истакну српску заставу. Нема компромиса са онима који мисле да нам дају своју подршку због сопствених интереса и фотеља“, истакао је Владета Костић.

Конвенција СНС-а: Нема те силе која ће Србе отерати са Косова и Метохије
Посланик у Скупштини Косова, Срђан Поповић, позвао је све Србе са Косова на јединство, јер, како је рекао, само јединствени могу одбранити своје интересе. Препознали смо политику дијалога, помирења и уједињења, а оно што смо градили, нећемо никоме дати да разграђује, поручио је Поповић.

„Мене радује то што и даље на вашим лицима видим пркос и живот, видим победу, а победили смо јер смо градили и радили, победили смо јер смо веровали, победили смо јер смо се борили идејама, водили рачуна о својим породицама, о својој култури, традицији, јер смо знали да волимо. Победили смо јер смо схватили да само јединствени можемо да одбранимо српске интересе“, рекао је Срђан Поповић.

Уочи обраћања народног посланика, Милована Дрецуна, дошло је до краткотрајног нестанка електричне енергије, што је изазавало бурно негодовање присутних.

Поздрављајући „ратне саборце и пријатеље“, како је назвао присутне грађане, Милован Дрецун, народни посланик у Скупштини Србије, подсетио је, да је Косово и Метохија мит српског народа, његова прошлост, садашњост и будућност.

„Косово и Метохија је отаџбина сваког Србина, ма где био рођен и ма где живео, јер овде су гробови наших очева и дедова.Овде је све наше најсветије и све наше најмилије.Овде је наш корен. Косово и Метохија је симбол вековне борбе српског народа за слободу. Када смо разједињени и посвађани, онда нестајемо и страдамо“, закључио је Дрецун и позвао Србе са Косова да буду јединствени, под вођством Александа Вучића, јер ће само тако успети да граде будућност и савладају препреке и проблеме на које наилазе. Милован Дрецун је позвао све мирољубиве људе, Албанце, Роме, Горанце, Бошњаке и остале, да заједно са Србима граде будућност без мржње, без насиља и без страдања.

Присутнима се обратио и члан Извршног одбора СНС-а и заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић, са страначком заставом у рукама. Стојановић је рекао да то није само страначка застава, већ и стег слободе, истине и наде.

„Пре осам година формирана је странка која је у нама пробудила наду да је могуће да се другачије заврши, да је могуће да овде преживимо. Пре четири године, кренули смо у изборне победе, са овом заставом, као са светлом, као са бакљом, обилазећи свако село, сваку кућу, где год су Срби живели, јер смо желели да пробудимо наду нашим људима и да их убедимо да не одустану и да не пристану на сценарио по којем треба спремити кофер, по којем треба спремити папире и продати оно што се има и да се оде“, нагласио је Бранимир Стојановић и истакао спремност и одлучност руководства СНС-а да даље мења свако место.
Конвенција СНС-а: Нема те силе која ће Србе отерати са Косова и Метохије
Конвенцији Српске напредне странке у Грачаници, присуствовали су и заменици Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохују, Душан Козарев и Дамјан Јовић, који су се обратили присутним грађанима позивом да изађу на изборе, 24.априла и да гласају за Српску напредну странку, са Александром Вучићем на челу.

А.Ћ.