Влада Косова: За српске изборе, уместо бирачких места, центри за прикупљање гласова

Влада Косова: За српске изборе, уместо бирачких места, центри за прикупљање гласова

Иако предизборна кампања за парламентарне изборе у Србији, увелико тече и на Косову, Влада Косова је саопштила, да српских избора неће бити, преноси Бета.

“Косовски Срби ће моћи да гласају, као и 2014.године, преко центара за прикупљање гласова”, изјавио је саветник премијера и заменик министра локалне самоуправе Косова, Бајрам Гецај. Гецај је такође рекао да треба дозволити косовским Србима да гласају на српским изборима, јер већина њих има, осим косовског и држављанство Србије.

Да се воде разговори између косовске владе и ОЕБС-а око модела гласања на предстојећим изборима Републике Србије, потврдио је и портпарол мисије ОЕБС на Косову, Сенад Шабовић, који је за Топ цханнел телевизију изјавио, да се разговара о моделу гласања и да на југу Косова може бити организовано десетак центара у којима ће Срби моћи да гласају на предстојећим парламентарним изборима у Србији.

Раније је потпредседница Владе Косова, ЕдитаТахири, изјавила да српских избора на Косову неће бити јер за то „нема правног, нити политичког основа“.

Премијер Косова Иса Мустафа, јуче је приликом посете општини Мамуша, рекао да на Косову неће бити организовани српски избори, већ да ће само бити организовано прикупљање гласова од стране ОЕБС-а, преноси ТВ Клан Косова.

Са друге стране, Душан Козарев, заменик директора Владе Србије за Косово и Метохију, каже да ће ОЕБС, као и 2014. године, бити гарант неометаног гласања и регуларности изборног процеса и да Влада Србије позива српске грађане, али и све друге на Косову који то желе, да у што већем броју изађу на биралишта. Према његовим речима, одржавање парламентарних избора Републике Србије на Косову, договорено је приликом последњег сусрета у Бриселу на највишем нивоу, уз посредовање Европске уније.

А.Ћ.