Фестивал игре и песме „У срусрет Васкрсу“

Фестивал фоклора  „У сусрет Васкрсу“  на коме је наступало 10 културно уметничких друштава са територије општине Грачаница одржан је синоћ у великој сали  Дома културе.

Први  фестивал у организацији НВО „Поркетач“ из Грачанице био је такмичарског карактера,  а у току двочасовног програма наступало је више од 200 играча, али и извођача изворних мелодија.  Играма из Косаонице Фестивал су отворили  чланови Омладинског ансамбла „Венац“.

За прве три награде у категоријама за најбоље културно уметничко друштво и најбољег вокалног солисту такмичила су се КУД:  „Добротински вез“ из Добротина,  „Младост“ из Доње Гуштерице, „Славуј“  из Новог Бадовца, „Бранко Медецница“ из Угљара као и дечији ансамбли и школе фолклора Ансамбла „Венац“ из Грачанице,  Доње Брњице, Лепине и Лапљег Села.

„Ништа лепште него када на једном месту видимо оволику лепоту и младост, која с поносом чува игру, песму и традицију. Ово, не само да заслужује похвалу, већ и награду,“  рекла је Бранкица Костић, председник Скупштине Општине Грачаницa, која је на синоћњем фестивалу била у улози председника жирија.  Поред Костићеве, жири су чинили  академски сликар, Светислав Славковић Кајзер и  директор Радија 038 Срђан Перић.

Прву награду, пехар, плакету и новчани део од 30 хиљада динара добила је школа фолкора  Ансамбла „Венац“ из Лапљег Села. Друга награда, новчани износ од 20 хиљада динара, пехар и захвалница додељена је КУД – у „Бранко Меденица“  из Угљара , док су трећу награду у новчаном износу од 10 хиљада динара освојили чланови Школе фолклора „Венац“ из Лепине.

Жири је одлучио да свако Културно уметничко друштво које је наступало на фестивалу „У сусрет Васкрсу“ награди новчаним износом од  5 хиљада динара, док су извођачи изворних песама награђени сумом од 2. хиљаде динара.

Одржавање фестивала „У сусрет Васкрсу“ помогла је Општинa Грачаница.

И.М.