Градоначелници четири општине са севера прете блокадом. Забрана српских личних карата се решава у Бриселу

Косовска министарка за дијалог Београда и Приштине, Едита Тахири је најавила да ће од понедељка 18. априла 2016. године уследити забрана уласка на Косово свим лицима која поседују српске личне карте са градовима Косова. Канцеларија за КиМ и српски премијер Алекандар Вучић очекују брзо решење овог проблема у Бриселу.

Канцеларија за КиМ је саопштила да Срби не треба да стрепе због најава Приштине да ће им бити ускраћено право слободе кретања са српским личним документима.  Поводом те „једностране и ничим изазване претење“, Канцеларија за КиМ је алармирала све релевантне кругове у међународној заједници, наводи се у саопштењу медијима. Даље се додаје да су од ЕУ добијена уверавања да једнострани акти, који имају за циљ ометање изборног прецеса 24. априла, неће бити дозвољени, и да се очекује да ће проблем бити решен у уторак, на састанку у Бриселу.

Премијер Србије,  Александар Вучић изјавио је данас да Влада Републике Србије ради на проблему са личним картама на КиМ, а да ће то бити и тема састанка у Бриселу, у понедељак или у уторак.

Најава да ће Приштина онемогућити кретање преко административних прелаза са српским личним картама, недвосмислена је претња насиљем, саопштили су градоначелници северне Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока.

Срби са севара Косова и Метохије неће дозволити да буду затворени у гето и упозоравају да ће блокирати административне прелазе, Јариње и Брњак , уколико не буде могуће да се преко њих пређе са српским личним документима.

„Ми смо спремни на блокаду прелаза, мирне протесте и борбу грађанском непослушношћу до победе, а Приштина нека још  једном добро размисли, да ли са Србима са севера КиМ жели да разговара језиком насиља или да проблем решава дијалогом“, наглашава се у саопштењу које су потписали градоначелници четири општине са севера Косова.