„Наше поље“ прославило други рођендан

Први, једини и најмлађи часопис за децу на централном Косову „Наше поље“, обележило је свој други рођендан. У пролеће, 8. априла 2014. године,  штампан је и промовисан први број, а за кратко време „Наше поље“ је освојило симпатије и млађих и оних мало старијих читаоца. У редакцији се, кажу, труде да сваки примерак новог броја стигне до свих школараца,  чак и оних у најудаљенијим и најизолованијим српским срединама на Косову и Метохији.

Чланови редакције се труде да увек припреме другачије садржаје који би задовољили укусе свих ученика. „Стално се довијамо да из броја у број будемо другачији, да испоштујемо редовне рубрике, али и да у оквиру њих понудимо нешто ново и неочекивено“, каже Жарко Миленковић, извршни уредник часописа.

Редакција броји десетак  младих чланова,  различитих образовних профила, од професора књижевности до инжењера технологије. Ових дана су сви активни, у припреми је девети број часописа,  који би најкасније до средине маја требало да стигне до основаца.  „Када дистрибуирамо часопис по школама,  увек смо лепо прихваћени. На жалост,  догоди се да некада немамо довољно примерака за сваког ученика, али деца углавном међусобно размењују часопис. То је најбољи показатељ, како су нас прихватили“,  кеже Јелена Ђорђевић која је у редакцији листа од њеног оснивања. „Најбољи показатељ да смо  прихваћени је то што нам ученици уступају своје ликовне и литерарне радове за објављивање,  јер када вам дете понуди  свој рад, значи да има пуно поверење у вас“, истиче Јелена.

naslov

У редакцији „Нашег поља“ се труде да су им у фокусу оне теме за које код школараца влада највеће интересовање, што најчешће, признају, није нимало лак задатак. Млади углавном воле да читају интервјуе са популарним личностима, затим различите занимљивости из света спорта, технологије и забаве, напомињу у тиму који креира часопис.

„ Школарце је немогуће преварити, јер им је данас све доступно, а ако им бар мало привучете пажњу, онда је то велика сатисфакција за даљи рад“, каже извршни уредник  Жарко Миленковић.

Због недостатка новца,  часопис „Наше поље“ не може да одржи континуитет, због тога излази периодично. У уредништву напомињу да су на различите начине покушавали да издејствују спонзорство, што би значило већи тираж и редовније излажење листа. Међутим, то је, како кажу, још увек изазов који нису успели трајно да реше.

Часопис за децу и младе „Наше поље“  финансира Општина Грачаница.

 

И.М.