Цвети

Српска православна црква и њени верници, данас обележавају Цвети, дан када је Исус Христ ушао у Јерусалим. Како је забележено у јеванђељима, Исус је у Јерусалим ушао скромно, јашући на магарцу. Народ га је поздрављао, простирући своје хаљине и огртаче на пут којим је пролазио.

“Скромно, како му и приличи, Исус је на данашњи дан дошао у Јерусалим, на добровољно страдање. Препознавши победника и спаситеља, народ је простирао своје хаљине путем, којим је требало да прође, машући палминим гранчицама, симболом победника и узвикујућу “Осана”, што значи “Благословен онај који иде у име Господње””, објашњава игуман манастира Драганац, архимандрит Иларион.
Цвети
У свим православним храмовима, на данашњи дан се служи свечана литургија. Свечано у ишчекивању најрадоснијег хришћанског празника, Васкрса било је и у манастиру Драганац, једином живом манастиру у Косовоско поморављу. У навечерје Цвети, пред неколико десетина верника, већином деце, синоћ је архимандрит Иларион са братијом, служио велико вечерње са литијом.

А.Ћ.