Гласање у Угљару

Како сазнаје Грачаница онлине, парламентарни избори Републике Србије, на Косову протичу у најбољем реду. До 12 часова, није било инцидената, а сва бирачка места су отворена у 7 часова, пошто је ОЕБС довезао гласачки материјал и кутије.

У Основној школи и Угљару, где гласају мештани општине Косово Поље, у којој је пре 1999.године живело преко 18 000 Срба, сада је регистровано 4 422 бирача, саопштено нам је у Општинској изборној комисији. Највећи проблем је што има доста грађана, који нису уписани у бирачки списак, а желели би да гласају, посебно грађана ромске националности.

“Спискови нису ажурирани и на прошлим изборима сам гласао, а сада ме нема”, каже Скендер Дурмиши из Косова Поља.

Пре неколико дана, на седници Републичке изборне комисије, одлучено је да на Косову буде 90 бирачких места, на двадесет једној локации, уместо на 25, како је било ранијих година, због безбедносних разлога.

После завршетка гласања, ОЕБС ће транспортовати прикупљене гласове у Рашку и Врање и предаће их РИК-у на бројање, потврдио је раније Сенад Шабовић, портпарол ОЕБС-а.
Гласање у Угљару
“У осам сати увече, након што буду затворена биралишта, наше особље врши паковање сакупљених гласова и транспортује их у Врање и Рашку ради бројања и додатних процедура. Процедура у самој јединици и у самом центру је иста као и 2014. године”, рекао је Шабовић.

Премијер Косова, Иса Мустафа је медијима рекао да на Косову неће бити избора Републике Србије, већ ће бити отворени Центри за прикупљање гласова, на шта Срби имају право, јер већина има, како је рекао, двојно држављанство.

А.Ћ.