Нова оставка Илира Деде

Илир Деда, млади косовски политичар, који је поникао у цивилном сектору, изненада је ушао у како се сматра „радикални“ покрет Самоопредељење, али га је исто тако, изненада и напустио. Наиме, данас је Деда саопштио на конференцији за новинаре да подноси оставку у овом покрету због идеолошких разлика са неким члановима, али и са званичним ставовима Самоопредељења.
На свом фејсбук профилу, Деда је већ најавио своје ангажовање у другом политичком субјекту, како је рекао.

„Током наредних неколико месеци ћу учествовати у стварању новог политичког субјекта. Опозициони фронт ће се проширити, а део нове политичке генерације ће се трудити да Косово буде политички нормално. Желим да нова политичка опција омогући више нових радних места и желим државу без сиромаштва, желим правду. Косово мора да постане функционална и достојанствена држава, држава без корупције и држава која ће бити поштована у свету”, поручио је Деда.

Илир Деда је био и политички саветник бивше косовске председнице Атифете Јахјаге, али је и на то место поднео оставку. Пре неколико месеци, гостујући у емисији Српско-српски дијалог, у продукцији Медија центра Чаглавица, на питање водитељке, шта би прво урадио када би постао премијер Косова, Илир Деда је изјавио:

“Прво бих посетио Гораждевац, место где су убијена деца док су се купала и обећао грађанима да се то никада више не сме догодити на Косову. Никада не сме ниједно дете тако да страда, а посебно не припадници мањина. Такође бих хитно затражио да се нађу сви починиоци злочина над Србима и да се приведу правди.”

А.Ћ.