Братски и јединствено у криминал!

Прања новца, злоупотреба службеног положаја, фалсификовање званичних докумената и давање и примање мита, кривична дела су због којих је данас ухапшено неколико десетина лица, а за неколико десетина се трага, саопштено је у Тужилаштву Косова.

Јутрос рано, започела је заједничка акција Косовске и полиције ЕУЛЕXА, по налогу Основног суда у Приштини. Како се такође наводи у саопштењу Косовског тужилаштва, већина окривљених се налази у бекству, а постоји основана сумња да је на челу криминалне групе Азем Суља, посланик Демократске партије Косова у косовској скупштини, како је познато широј јавности, ујак косовског председника, Хашима Тачија.

„Упркос сталним напорима које полиција Косова улаже последњих десет дана, како би лоцирала Азема Суљу, он није пронађен и побегао је. Иначе, ова група коју је предводио Аземл Суља, осумњичена је да је вршила криминалне радње у периоду од 2006. до данас, а у њој су учествовали, како грађани са Косова, тако и они са пребивалиштем у Србији. У оквиру истраге, остварена је и одлична сарадња са Тужилаштвом за организовани криминал у Београду”, саопштило је Тужилаштво Косова. У саопштењу се даље додаје: „Чланови организоване криминалне групе, сарађивали су, а свако је имао посебну улогу, са циљем да оштети коосвску друштвену имовину. Процењује се да је противправно присвојено 30 милиона евра, кроз криминалне активности, међу којима су прање новца, злоупотреба службеног положаја, фалсификовање званичних докумената и давање мита јавним службеницима. Циљ овог процеса, који спроводе Тужилаштво и плиција, јесте да се земљиште врати у законско јавно власништво, првој инстанци и правом власнику“, закључује се у саопштењу.

Иначе, данас је портал на албанском, Insajderi.com, објавио и имена осумњичених за кривична дела која су оштетила, како буџет Косова, тако и многе Србе, власнике земљишта, широм Косова.

Објављујемо списак, преузет са овог портала: Бисерка Ађанчић, службеница Општинског суда у Приштини, одељење у Грачаници, Милијана Власачевић, службеница у Општинском суду у Приштини, одељење у Грачаници, Љубиша Вујовић, косовски полицајац Александар Благојевић, некадашњи полицајац МУП-а Србије, Видосав Новаковић, Божидар Лекић и Драган Максимовић, Шабан Суља, Шпресим Ука, Фахредин Гаши, Артон Вила, Хајрулах Бериша, Иљаз Суља, Дритон Хајдари, Нухи Ука, бивши председник Општинског суда у Приштини, Сабедин Хаџиу, директор јавног стамбеног предузећа у Приштини, затим адвокати: Авни Маџуни, Едуард Гаши, Меџид Суља, Газменд Гаши, Рамадан Ука, Авдурахман Брашори, Тефик Ука, Шћипе Мађуни, Ељхаме Ука, Љумније Сопјани, Сами Маћедонци, Мустафа Хаљити, Саљи Бивољаку, Идриз Буза, Нуртене Брајшори, Енвер Ћоћај, Висар Ахмети, Самир Хаџимусај, Недуе Палуши, Шкељзим Љатифај, Јусуф Љатај, Агрон Хаџосај, Џевахир Беголи, Надир Шантир, Мухарем Кадриу, Рамадан Маврај, Раиф Хајдини, Ваљдет Шаћири, Скендер Потера, Арсим Хасани, Кујтим Буцалиу, Баки Абдулаху, Хаки Хусени, Јетон Говори и Бесник Реџа.

А.Ћ.