Bratski i jedinstveno u kriminal!

Pranja novca, zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje zvaničnih dokumenata i davanje i primanje mita, krivična dela su zbog kojih je danas uhapšeno nekoliko desetina lica, a za nekoliko desetina se traga, saopšteno je u Tužilaštvu Kosova.

Jutros rano, započela je zajednička akcija Kosovske i policije EULEXA, po nalogu Osnovnog suda u Prištini. Kako se takođe navodi u saopštenju Kosovskog tužilaštva, većina okrivljenih se nalazi u bekstvu, a postoji osnovana sumnja da je na čelu kriminalne grupe Azem Sulja, poslanik Demokratske partije Kosova u kosovskoj skupštini, kako je poznato široj javnosti, ujak kosovskog predsednika, Hašima Tačija.

„Uprkos stalnim naporima koje policija Kosova ulaže poslednjih deset dana, kako bi locirala Azema Sulju, on nije pronađen i pobegao je. Inače, ova grupa koju je predvodio Azeml Sulja, osumnjičena je da je vršila kriminalne radnje u periodu od 2006. do danas, a u njoj su učestvovali, kako građani sa Kosova, tako i oni sa prebivalištem u Srbiji. U okviru istrage, ostvarena je i odlična saradnja sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu”, saopštilo je Tužilaštvo Kosova. U saopštenju se dalje dodaje: „Članovi organizovane kriminalne grupe, sarađivali su, a svako je imao posebnu ulogu, sa ciljem da ošteti koosvsku društvenu imovinu. Procenjuje se da je protivpravno prisvojeno 30 miliona evra, kroz kriminalne aktivnosti, među kojima su pranje novca, zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje zvaničnih dokumenata i davanje mita javnim službenicima. Cilj ovog procesa, koji sprovode Tužilaštvo i plicija, jeste da se zemljište vrati u zakonsko javno vlasništvo, prvoj instanci i pravom vlasniku“, zaključuje se u saopštenju.

Inače, danas je portal na albanskom, Insajderi.com, objavio i imena osumnjičenih za krivična dela koja su oštetila, kako budžet Kosova, tako i mnoge Srbe, vlasnike zemljišta, širom Kosova.

Objavljujemo spisak, preuzet sa ovog portala: Biserka Ađančić, službenica Opštinskog suda u Prištini, odeljenje u Gračanici, Milijana Vlasačević, službenica u Opštinskom sudu u Prištini, odeljenje u Gračanici, Ljubiša Vujović, kosovski policajac Aleksandar Blagojević, nekadašnji policajac MUP-a Srbije, Vidosav Novaković, Božidar Lekić i Dragan Maksimović, Šaban Sulja, Špresim Uka, Fahredin Gaši, Arton Vila, Hajrulah Beriša, Iljaz Sulja, Driton Hajdari, Nuhi Uka, bivši predsednik Opštinskog suda u Prištini, Sabedin Hadžiu, direktor javnog stambenog preduzeća u Prištini, zatim advokati: Avni Madžuni, Eduard Gaši, Medžid Sulja, Gazmend Gaši, Ramadan Uka, Avdurahman Brašori, Tefik Uka, Šćipe Mađuni, Eljhame Uka, Ljumnije Sopjani, Sami Maćedonci, Mustafa Haljiti, Salji Bivoljaku, Idriz Buza, Nurtene Brajšori, Enver Ćoćaj, Visar Ahmeti, Samir Hadžimusaj, Nedue Paluši, Škeljzim Ljatifaj, Jusuf Ljataj, Agron Hadžosaj, Dževahir Begoli, Nadir Šantir, Muharem Kadriu, Ramadan Mavraj, Raif Hajdini, Valjdet Šaćiri, Skender Potera, Arsim Hasani, Kujtim Bucaliu, Baki Abdulahu, Haki Huseni, Jeton Govori i Besnik Redža.

A.Ć.