„Изградња поверења кроз заштиту кутлтурног наслеђа“

Пројекат под називом „Изградња поверења кроз заштиту кутлтурног наслеђа“, уз подршку Канцеларије Европске уније на Косову, биће спроведен у пет косовских општина: Гњилану, Каменици, Липљану, Штрпцу и Урошевцу. То је данас саопштено на заједничкој презентацији овог пројекта, коју су организовале: Канцеларија ЕУ на Косову и Агенција за развој Уједињених нација. УНДП ће и спроводити пројекат, а објекти на којима ће се вршити рестаурација, биће накнадно одређени у договору са Српском православном црквом, Исламском заједницом и осталим верским заједницама, као и са свим заједницма у наведеним општинама.

„ Канцеларија Европске уније на Косову, издвојила је 1 500 000 евра за овај пројекат“, рекао је Кристоф Шток, шеф секције за сарадњу Канцеларије ЕУ на Косову и додао: „Пројекат има за циљ обнову, улепшавање и рехабилитацију културног и верског наслеђа, којим је Косово веома богато. Сви на Косову имају обавезу да сачувају културно и верско богатство за све будуће генерације“, рекао је Шток.

Стратешки циљ Владе Косова је заштита, обнова и очување културних и верских споменика, рекао је Кујтим Шаља, косовски министар културе, омладине и спорта.

„Желим нагласити, да смо осим повећања буџета од 20%, за потребе културне баштине, планирали да у законским оквирима формирамо и Инспекторат о културном наслеђу, који ће бити додатни механизам за чување и заштиту културних и верских објеката, али и за подизање свести грађана и институција. Такође, наш циљ је да што пре постанемо чланица УНЕСК-а, јер ће кроз ту институцију, културно наслеђе на Косову бити на прави начин заштићено и промовисано“, нагласио је Шаља.

„Осим рестаурације културних и верских објеката, овим пројектом желимо да успоставимо међунационално поверење, али и да повећамо поверење грађана у општине“, рекла је менаџер пројекта, Нилгун Ариф и поручила: „Овај пројекат није само за рестаурацију, већ су њиме обухваћени и припадници свих заједница који треба да се поносе својим културним наслеђем. Важан резултат овог пројекта, јесте побољшање капацитета Косовске полиције, тј. јединице која се бави заштитом културног и верског наслеђа“.

Јединица Косовске полиције за обезбеђење објеката културног и верског наслеђа, формирана марта 2013.године, на основу преговора између Београда и Приштине на највишем политичком нивоу, обезбеђује 24 објекта Српске православне цркве, 24 часа, седам дана у недељи, рекао је командир јединице, капетан Дражо Божовић и истакао да ће кроз овај пројекат бити знатно ојачани њени капацитети.

„Хоћу да пошаљем поруку свима овде, да сви ми заједнио требамо додатно радити, не само кроз овај пројекат, него и након реализације овог пројекта како бисмо заштитили културно и верско наслеђе на најбољи могући начин“, рекао је Божовић.

Протојереј Стево Митрић, парох новобрдски, сматра да централа Српске православне цркве није довољно упозната са детаљима овог пројекта.

„Централа Српске православне цркве је врло мало упозната са овим пројектом и све се ово дешавало на неком појединачном нивоу. Централа и сами водећи људи СПЦ нису знали довољно о овом пројекту и ми фактички нисмо ни били спремни за сам пројекат, како бисмо могли да кажемо шта је за нас битно и која би црква, односно које би културно и верско наслеђе требало да уђе у тим општинама у саму реализацију. Оно што је битно, јесте да ми нисмо имнали довољно времена да се спремимо за неке ствари, нити смо били обавештавани на централи о свему што се дешавало. Надамо се да ће се то у пракси, односно у имплементацији самог пројекта, поправити“, нагласио је Митрић.

Општи циљ пројекта „Изградња поверења кроз заштиту кутлтурног наслеђа“, како је саопштено на данашњој презентациј, јесте допринос толеранцији међу заједницама и поштовање културног идентитета и наслеђа.

А.Ћ.