Изложба шарених Васркшњих јаја

Традиционално,  уочи Васкрса, ученици  Основне школе „Краљ Милутин“ у Грачаници,  организују продајну изложбу шарених јаја.

У школском холу данас је било посебно весело.  Жамор и тискање деце око импровизованог штанда,  на коме су изложена шарена јаја, које су претходних дана ученици нижих и виших разреда фарбали и трудили се да баш њихово буде најлепше и најшареније.

„Видите како имамо добру  и креативну децу, просто је немогуће пребројати колико овде има шарених јаја,  сигурно да их је више од хиљаду, и пуно ми је срце кад видим децу која се искрено радују овом празнику“,  каже учитељ  Љубомир Максимовић.

Изложба шарених варскшњих јаја је продајног карактера.  Поред штанда са шареним јајима налазио се и други,  на коме су биле изложене корпе плетене од старих новина, направљене у школском ликовном атељеу.

Izlozba korpi

„Ове шарене корпе које смо изложили, радили су ученици од петог до осмог разреда. На тај начин  сваке године дајемо свој допринос,  како би се прикупило што више новца за опремање школске фолкорне секције“, каже наставница ликове културе,  Љиљана Ђорић.

Ученица осмог разреда Тамара Ристовић је са својим другарицама из одељења задужена за продају шарених јаја. Око њих је и највећа гужба, деца се тискају, разгледају али и купују.

„Сваки ученик  жели да купи бар једно јаје и тиме да допринос  акцији коју организујемо у сарадњи са  наставницима“, каже Тамара.

Новац од сваког продатог јајета или плетене корпе биће употребљен за куповину ношњи за школску фолклорну секцију.  Прошле  године је на исти начин прикупљено више од 12 хиљада динара, кажу у школи.  „Фоклорној секцији тренутно недостају шајкаче и опанци, надамо се да ћемо после данашње продаје сакупити довољно новца како бисмо  комплетирали сву опрему за фолклор“, рекла је наставница ликовне културе,  Љиљана Ђорић.

И.М.