“Роми су на Косову само статистика”

НВО “Комуникација за развој друштва”, у оквиру пројекта „Мој језик, право моје заједнице у мојој општини”, који се реализује у сарадњи са Швајцарском амбасадом на Косову и Општином Грачаница, организовала је јавну дебату у општини Косово Поље. После Грачанице и Обилића, циљ ове дебате је реално сагледавање тренутне ситуације, као и досадашња примена Закона о употреби језика на територији Косова, са акцентом на употребу и стање ромског језика на територији општине Косово Поље.

Деебати су присуствовали представници општине и цивилног друштва Косова Поља, медији, као и активисти и грађани ромске, ашкалијске и египћанске заједнице, а панелисти су били: представник Канцеларије повереника за језике у Влади Косова, координатор за питања усаглашености са законом Сафете Граичевци, представник Швајцарске амбасаде на Косову, први секретар Саскиа Салзман, службеник за заједнице у Општини Косово Поље, Мухарем Бериша и ромски активиста и новинар, Ридван Гаши.

Оно око чега су се сви присутни сложили, јесте да је Закон о употреби језика добар, али да је првенствено потребна политичка воља, како централних власти, тако и локалне самоуправе да би његова примена била задовољавајућа. Као посебан проблем, истакнуто је и то што се приликом пописа на Косову, 2011.године, многи Роми нису пописали или су се уписивали као Албанци или Ашкалије. Такође, ромски активисти су истакли да су их и сами пописивачи пописивали мимо њихове жеље.

Као проблем истакнута је и немогућност ромске деце да у редовној настави имају и час ромског језика, било да су у питању школе које раде по плану и програму Министарства образовања Републике Србије, било да је реч о косовском образовном систему.

Један од закључака на дебати, био је да се ромске организације, активисти и интелектуалци, уједине и заједнички покушају да од општинске администрације у опшини Косово Поље, затраже признање ромског језика, као језика у традиционалној употреби.

“Да не бисмо остали само стстистика на Коосву, покушаћемо све како бисмо побиљшали положај нашег народа”, закључили су учесници дебате.

А.Ћ.