За адвоката Том Гашија Срби су „шкије“

Косовски адвокат Том Гаши је гостујући у емисији ТВ Клан Косовo, Србе назвао погрдним називом „шкије“.  Овакав Гашијев наступ је осудила Невладина организација  „Иницијатива младих за људска права – Косово“, која је затражила да се адвокат јавно извини српској заједници, преноси данас портал „Инфомагазин“.

Портал „Инфомагазин“  преноси саопштење  „Иницијатива младих за људска права – Косово“  која је забринута због говора мржње изреченог  од стране адвоката Том Гашија у јавном телевизијском наступу.  Током програма, адвокат Гаши се обратио српској заједници омаловажавајућим и увредљивим речником, упркос инсистирању новинара, да је такав наступ неприхватљив.

У соапштењу које потписује, „Иницијатива“  упозорава и подесећа да је „говор којим се користио адвокат у свом јавном наступу, у исто време у супротности са Кодексом професионалне етике, која забрањује овакво понашање“ .  Истакнуто је да су у „Иницијативи младих” свесни да Адвокатска комора није одговорна за појединачне испаде адвоката, али се и додаје како “би Комора требало да сматра одговорним оне адвокате, који користе увредљиве и дискриминаторске термине, што је у супротности са промоцијом толеранције према етничким, а посебно према српској заједници на Косову”.

„Иницијатива младих за људкса права – Косово“  затражила је јавно извињење Тома Гашија, поводом употребе увредљивог термина за припаднике српске заједнице.  Новинар Куштрим Садику, који је у емисији угостио Гашија затражио је да се он извини због оваквог наступа. Међтутим, адвокат то није желео да учини.

 

Извор: Инфомагазин