Za advokata Tom Gašija Srbi su „škije“

Kosovski advokat Tom Gaši je gostujući u emisiji TV Klan Kosovo, Srbe nazvao pogrdnim nazivom „škije“.  Ovakav Gašijev nastup je osudila Nevladina organizacija  „Inicijativa mladih za ljudska prava – Kosovo“, koja je zatražila da se advokat javno izvini srpskoj zajednici, prenosi danas portal „Infomagazin“.

Portal „Infomagazin“  prenosi saopštenje  „Inicijativa mladih za ljudska prava – Kosovo“  koja je zabrinuta zbog govora mržnje izrečenog  od strane advokata Tom Gašija u javnom televizijskom nastupu.  Tokom programa, advokat Gaši se obratio srpskoj zajednici omalovažavajućim i uvredljivim rečnikom, uprkos insistiranju novinara, da je takav nastup neprihvatljiv.

U soapštenju koje potpisuje, „Inicijativa“  upozorava i podeseća da je „govor kojim se koristio advokat u svom javnom nastupu, u isto vreme u suprotnosti sa Kodeksom profesionalne etike, koja zabranjuje ovakvo ponašanje“ .  Istaknuto je da su u „Inicijativi mladih” svesni da Advokatska komora nije odgovorna za pojedinačne ispade advokata, ali se i dodaje kako “bi Komora trebalo da smatra odgovornim one advokate, koji koriste uvredljive i diskriminatorske termine, što je u suprotnosti sa promocijom tolerancije prema etničkim, a posebno prema srpskoj zajednici na Kosovu”.

„Inicijativa mladih za ljudksa prava – Kosovo“  zatražila je javno izvinjenje Toma Gašija, povodom upotrebe uvredljivog termina za pripadnike srpske zajednice.  Novinar Kuštrim Sadiku, koji je u emisiji ugostio Gašija zatražio je da se on izvini zbog ovakvog nastupa. Međtutim, advokat to nije želeo da učini.

 

Izvor: Infomagazin