B. Ničić: „Srpski mediji na Kosovu se bore da prežive. Pogubno za profesiju da kolege ćutke pristaju na pritiske“.

Međunarodni dan slobode medija, 3. maj, obeležava se danas širom sveta. Tim povodom oba novinarska udruženja (UNS i NUNS), ali i sindikati, uputili su poziv svim kolegama da u terminu od 11.55 – 12.00 časova prekinu program, kako bi „gromoglasnom tišinom“ pokazali da su spremni da se bore za slobodu novinarske profesije.

Akciji „pet minuta gromoglasne tišine“ pridružuje se i Udruženje novinara Kosova i Metohije, koje deluje kao ogranak UNS-a, kaže za Gracanicaonline Budimir Ničić, predsednik DNKiM.  U intervjuu za naš portal, Ničić je istakao da su srpski mediji na Kosovu i Metohiji u nezavidnom položaju, suočeni sa finansijskim problemima  i da se bore da prežive.

Gracanicaonline:  UNS i NUNS su pozvali medije na pet minuta gromoglasne tišine kako bi upozorili na sve lošiji položaj profesije. Da li se Društvo novinara Kosova i Metohije priključuje ovoj inicijativi?

B. Ničić: Naravno, mi smo deo UNS-a, tako da smo i deo ove akcije. Mi smo našim, srpskim  medijima na Kosovu poslali Proglas UNS-a i pozvali smo ih da se priključe akciji, tako što će elektronski mediji na pet minuta prekinuti program i pročitati ili objaviti proglas.

Budimir 1

Gracanicaonline: Kakva je srpska medijska slika na KiM? Da li ona podseća na kliničku sliku bolesnika koji se bori da preživi?

B.Ničić: Ta slika je šarolika. Međutim, većina medija je u  jako lošoj ekonomskoj situaciji i bukvalno se bore da prežive. Ovde, pre svega, mislim na privatne, lokalne i regionalne medije koji godinama opstaju kroz razne male projekte koje podržavaju, uglavnom, međunarodne organizacije, kojih je poslednjih godina sve manje. Marketniga, kao što znate, gotovo da i nema, i nemoguće je da bilo koji srpski medij na Kosovu bude samoodrživ kroz ovaj oblik finansiranja. S druge strane, postoje mediji koji nemaju tih problema, a to su ona elektronska glasila koja se finasiraju iz budžeta, kosovskog ili srpskog.

Gracanicaonline:  U kojoj meri besparica i teška ekonomska situacija koja ne zaobilazi ni medije na KiM utiče da se mediji sve teže odupiru pritiscima ili podilaze onima koji ih finansiraju?

B. Ničić: Kao što rekoh, privatni mediji se uglavnom finansiraju kroz projekte, najviše od međunarodnih donatora koji, sururan sam, ne vrše bilo kakve pritiske na njih. Međutim, mediji koji se finasiraju od javnih para, iz budžeta, kosovskog ili srpskog, svakako da su izloženi nekoj vrsti pritiska i kod njih je prisutna i cenzura i autocenzura.  DNKiM, kao deo UNS-a na Kosovu, nije  zvanično dobilo ni jednu prijavu u vezi s tim od bilo koga. To je i razumljivo,  jer postoji strah kod ljudi da javno progovore o pritiscima, jer će verovatno ostati bez posla ili slično. Naravno, mislim da pritisci na kolege ili medije postoje i da je, na žalost, sve više novinara koji na njih ćutke pristaju, što je pogubno i za profesiju i za javnu reč uopšte.

 

I.M.