Sestrići merkali, ujaci otimali!

Azem Sulja, ujak Hašima Tačija i bivši poslanik njegove Demokratske partije Kosova, sumnjiči se da je sa svojom grupom prisvojio imovinu u okolini Prištine vrednu 30 miliona evra. Reč je o osnivaču OVK, ministru odbrane u vreme rata na Kosovu, pripadniku ŠIKa (kosovske obaveštajne službe), koga Dik Marti pominje u izveštaju Savetu Evrope o zločinima na Kosovu. Specijalni javni tužilac na Kosovu je podigao optužnicu protiv 33 osobe za organizovani kriminal, pranje novca, nezakonito iznuđivanje sudskih odluka, zloupotrebu profesije, falsifikovanje dokumenata i iznuđivanje.

Sulja tvrdi da nije kriv, ali Državno tužilaštvo Kosova navodi da je svako u toj grupi imao svoju ulogu. Sumnjiče se i Srbi, a nedavno je na prelazu Jarinje uhapšen Ljubiša Vujović.

Srbi u Čaglavici kod Prištine su godinama unazad telima branili dedovinu, a sada je jasno da su stajali na putu jednom od najopasnijih ljudi na Kosovu, glavnoosumnjičenom za seriju političkih ubistava (slučaj Blaca 4) nakon 1999. godine, obračunu između Tačijeve i struje Ibrahima Rugove. Zbog toga je nekoliko poslanika LDK, i pored pritisaka, odbilo da glasa za Tačija za predsednika Kosova.

Azem Sulja je stekao državljanstvo Švajcarske, ali je proteran nakon što su ga vlasti osudile za prevaru. U toj zemlji se još 1999. prijavio kao izbeglica i invalid, a 2002. dobio dodatnu novčanu nadoknadu jer je „zbog psihičkih problema sto odsto invalid“. Istovremeno je bio poslanik u kosovskom parlamentu.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine teretilo je Sulju za zastrašivanje i pokušaje ubijanja svedoka koji je trebalo da daju iskaz Haškom tribunalu protiv OVK. Dokazi za napade, zastrašivanje i podmićivanje svedoka su dostavljeni Euleksu.

Njive 2

Srbima iz sela Čaglavica koje je podeljeno između opština Priština i Gračanica, na početku auto-puta Priština-Skoplje, u borbi protiv uzurpatora nisu pomogle ni turske tapije, tužbe, pozivi policiji, sporadične opomene predstavnika EU u Prištini.

Jedan od najbizarnijih primera otimačine je slučaj kad je parcelu pored prvoslavnog groblja Srbin prodao Albancu osam godina nakon smrti. Nakon prvog većeg serijala „Vesti“, 2013. godine, o otimačini srpske zemlje na centralnom Kosovu, oglasio se Samuel Žbogar, šef kancelarije EU u Prištini. Najavio je istragu i saradnju sa kosovskim ministarstvom pravosuđa i Euleksom.

Svi uključeni u pljačku

Pocenjuje se da je u ataru sela Čaglavica nelegalno preorano oko 36 hektara otetih srpskih parcela. Vlasnici su ubeđeni da su u kriminalni lanac uključeni i kosovska policija, i geometri, i katastar, advokati i sudije, a nezaobilazna je i kosovska Agencije za privatizaciju, koja privatnu imovinu prodaje kao društvenu. Zato su i mnogi skeptični da će ovaj slučaj dobiti adekvatan sudski epilog.

 

Izvor: Vesti – online

Autor: Jelena L. Petković