UNS i NUNS pozvali medije na pet minuta gromoglasne tišine

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvali su povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija, sve novinare i medijske radnike da se od 11.55 do 12.00 sati pridruže simboličnoj međunarodnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“, kako bi najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji.

UNS je tim povodom objavio Proglas, u kome se navodi da je sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena, jer novinarstvo nije bilo u težem ekonomskom položaju u novijoj istoriji.

„Izlazak države iz vlasništva u medijima, lokalne vlasti iskoristile su za drastično smanjenje finansiranja medija i tako izvršile dodatni pritisak na njihovu slobodu“, ističe se u Proglasu, koji će biti pročitan tokom pet minuta gromoglasne tišine, ili objavljen u onlajn i štampanim izdanjima.

U Proglasu se konstatuje i da je Agencija za privatizaciju onemogućavala da neprodati mediji pripadnu zaposlenima bez naknade kako predviđa Zakon, pa je bilo potrebno da Skupština usvoji autentično tumačenje Zakona.

Zbog privatizacije oko 1.000 novinara i medijskih radnika ostalo je bez posla, a neki od njih i bez zakonskog prava na socijalni program“, ističe se u Proglasu.

U Proglasu se traži i da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad počne da radi svoj posao i kada su u pitanju 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije umesto što godinama bez rezultata, po prijavi NUNS-a, istražuje odgovornost novinara osumnjičenih za pripremu i organizovanje ratnih zločina i genocida.

UNS, takođe, podržava rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i njene napore da se pronađu ubice naših kolega Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i rasvetle okolnosti smrti Dade Vujasinović.

NUNS je pozvao sve novinare i elektronske medije da u utorak u pet minuta do 12.00 sati isključe ton i zamrače ekrane, i tako se pridruže akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“, kako bi najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji.

U proglasu, NUNS ističe da su država i vlast dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad u interesu građana, bez pritisaka i cenzure.

Stanje medijskih sloboda u Srbiji karakteriše sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca, navodi NUNS i dodaje da je stotine medijskih radnika otpušteno sa posla u toku 2015. godine, a hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, isplaćuju se ponižavajuće niske zarade.