B. Ničić: „Kosovu zeleno svetlo za Evropu, dok se srpski novinari i dalje napadaju i imaju ograničenu slobodu kretanja“.

Predsednik DNKiM Budimir Ničić je najoštrije osudio napad na kolege iz TV Most, koji se danas pre podne dogodio u Obiliću. Ničić je pozvao nadležne organe reda  da napadača najstrožije kazne, a od kosovskih zvaničnika je zatražio da napad na srpske novinare osude.

“Godinama upozoravamo da je bezbednost jedan od najvećih problema sa kojim se suočevaju novnari i medijski radnici na Kosovu, ne samo Srbi, već i svi ostali”, rekao  je Ničić u izjavi za Gračanica Online.

Istakavši,  da su se u toku prošle godine, na Kosovu dogdilila 27 napada na medijske radnike, od čega 7 na srpske novinare, Ničić napominje, da ni jedan od tih slučajeva nije procesuiran.

„Prosto je nemoralno da u trenutku kada Kosovo dobija zeleno svetlo, da njegovi građani slobodno i bez ikakvih prepreka mogu da se kreću po Evropi, u kojoj su najveće vrednosti sloboda i različitost, neko na tom istom Kosovu, ima ograničenu slobodu kretanja,  bude napadnut,  sazmo zbog toga jer ima drugačije registarske tablice ili je druge vere i nacije“, ocenio je Ničić i zapitao se:

„Da li možda po Berlinu ili Parizu treba juriti ljude lopatama, ukoliko imaju beogradske, ili ne znam koje druge tablilce na svojim automobilima?“

Predsednik DNKiM, koje deluje kao ogranak UNS-a na Kosovu i Metohiji, ponovio je da od nadležnih organa očekuje hapšenje i strogo kažnjavanje napadača na kolege iz TV Most. Takođe je pozvao i  najviše kosovske zvaničnike da ovaj napad osude.

I.M.