Б. Ничић: „Косову зелено светло за Европу, док се српски новинари и даље нападају и имају ограничену слободу кретања“.

Председник ДНКиМ Будимир Ничић је најоштрије осудио напад на колеге из ТВ Мост, који се данас пре подне догодио у Обилићу. Ничић је позвао надлежне органе реда  да нападача најстрожије казне, а од косовских званичника је затражио да напад на српске новинаре осуде.

“Годинама упозоравамо да је безбедност један од највећих проблема са којим се суочевају новнари и медијски радници на Косову, не само Срби, већ и сви остали”, рекао  је Ничић у изјави за Gračanica Online.

Истакавши,  да су се у току прошле године, на Косову догдилила 27 напада на медијске раднике, од чега 7 на српске новинаре, Ничић напомиње, да ни један од тих случајева није процесуиран.

„Просто је неморално да у тренутку када Косово добија зелено светло, да његови грађани слободно и без икаквих препрека могу да се крећу по Европи, у којој су највеће вредности слобода и различитост, неко на том истом Косову, има ограничену слободу кретања,  буде нападнут,  сазмо због тога јер има другачије регистарске таблице или је друге вере и нације“, оценио је Ничић и запитао се:

„Да ли можда по Берлину или Паризу треба јурити људе лопатама, уколико имају београдске, или не знам које друге таблилце на својим аутомобилима?“

Председник ДНКиМ, које делује као огранак УНС-а на Косову и Метохији, поновио је да од надлежних органа очекује хапшење и строго кажњавање нападача на колеге из ТВ Мост. Такође је позвао и  највише косовске званичнике да овај напад осуде.

И.М.