Љубавна прича која траје 765 година

Прва у низу прослава у оквиру манифестације „Дани јоргована“, одржана је данас у Зубином Потоку. Прослава је започета свечаном академијом и симболичном садњом јоргована у центру „престонице“, Ибарског Колашина, како мештани зову Зубин Поток.

„Дани јоргована трају од цветања до прецветавања јоргована. То је чување једне љубавне приче, која и данас траје, а посвећена је краљици Јелени Анжујској, супрузи српског краља Уроша Првог, сина Стефана Дечанског и Ане Дандало. Наиме, почетком 13.века, на дан Јелениног доласка у Брњаке, где је био краљев двор, краљ Урош је наредио да се читава долина Ибра, од Краљева, до Брњака, засади јоргованима, како би је то подсећало на њену родну Провансу“, прича Андријана Живановић, директорка Културног центра „Стари Колашин“, из Зубиног Потока.

Краљица Јелена Анжујска је отворила прву женску школу на Балкану, на простору Ибарског Колашина, била је ктитор манастира Градац и цркве светог Николе у Скадру на реци Бојани, где се и замонашила. Умрла је 8. фебруара 1314. године, а сахрањена је у манастиру Градац у Рашкој, недалеко од истоименог гарда Рашке. Јелена Анжујска је једина жена, којој је написано житије, захваљујући архиепископу Данилу, који је писао житија српких краљева и светаца и прва српска краљица коју је Српска православна црква прогласила светицом, иако није била Српкиња.

Манифестација „Дани јоргована“, ове године се одржава двадесет трећи пут, а установио ју је Милан Глишовић, новинар РТС-а. Организатори свечаности су Културни центар „Стари Колашин“ из Зубиног Потока и Друштво француско-српског пријатељства из Краљева, уз подршку општине Зубин Поток.

А.Ћ.