Ljubavna priča koja traje 765 godina

Prva u nizu proslava u okviru manifestacije „Dani jorgovana“, održana je danas u Zubinom Potoku. Proslava je započeta svečanom akademijom i simboličnom sadnjom jorgovana u centru „prestonice“, Ibarskog Kolašina, kako meštani zovu Zubin Potok.

„Dani jorgovana traju od cvetanja do precvetavanja jorgovana. To je čuvanje jedne ljubavne priče, koja i danas traje, a posvećena je kraljici Jeleni Anžujskoj, supruzi srpskog kralja Uroša Prvog, sina Stefana Dečanskog i Ane Dandalo. Naime, početkom 13.veka, na dan Jeleninog dolaska u Brnjake, gde je bio kraljev dvor, kralj Uroš je naredio da se čitava dolina Ibra, od Kraljeva, do Brnjaka, zasadi jorgovanima, kako bi je to podsećalo na njenu rodnu Provansu“, priča Andrijana Živanović, direktorka Kulturnog centra „Stari Kolašin“, iz Zubinog Potoka.

Kraljica Jelena Anžujska je otvorila prvu žensku školu na Balkanu, na prostoru Ibarskog Kolašina, bila je ktitor manastira Gradac i crkve svetog Nikole u Skadru na reci Bojani, gde se i zamonašila. Umrla je 8. februara 1314. godine, a sahranjena je u manastiru Gradac u Raškoj, nedaleko od istoimenog garda Raške. Jelena Anžujska je jedina žena, kojoj je napisano žitije, zahvaljujući arhiepiskopu Danilu, koji je pisao žitija srpkih kraljeva i svetaca i prva srpska kraljica koju je Srpska pravoslavna crkva proglasila sveticom, iako nije bila Srpkinja.

Manifestacija „Dani jorgovana“, ove godine se održava dvadeset treći put, a ustanovio ju je Milan Glišović, novinar RTS-a. Organizatori svečanosti su Kulturni centar „Stari Kolašin“ iz Zubinog Potoka i Društvo francusko-srpskog prijateljstva iz Kraljeva, uz podršku opštine Zubin Potok.

A.Ć.