Сајам образовања: „Подршка деци у школовању, подршка будућности Србије“

У Галерији Дома културе у Грачаници,  данас је отворен први Сајам образовања.  У циљу промоције образовних профила и смерова које нуде будућим студентима и средњошколцима,  на једном месту, окупили су се представници свих Факултета,  Универзитета у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици, али и средњих струковних школа са териротије Општине Грачаница.

Сајам је отворила председница Скупштине општине Грачаница, Бранкица Костић. „Ово је подршка нашој деци, нама и нашој будућности“, рекла је Костићева на отварању Сајма образовања у Грачаници.

„Сва наша деца која уписују факултете, то је будућа Србија. Онолико, колико их ми подржимо, толико подржавамо нашу будућност.  Онолико, колико они буду јаки у економији, грађевини, медицини и осталим наукама, толико ће нам и друштво и држава бити напредни и јаки“, додала је Костићева.

Емилија Ивић, председница НВО „Омладина напред“, која је организовала Сајам образовања у Грачаници, каже да је на ову идеју дошла после низа разговора са младима на територији општине Грачаница.

„Будући средњошколци и будући студенти добијају мало информација о образовним профилима које им нуде и средње струковне школе и факултети.  Имала сам исти проблем када је требало да упишем и средњу школу и факултет. Отуда идеја за организацијом оваковог сајма“, објаснила је Ивићева.

Filozofski - sajam

Учитељски факултет  Призрен – Лепосавић, Филозофски факултет, Технички факултет, Природно математички, Економски, Правни и Медицински факултет , представили су посредством краћих видео презентација и флајера свој рад и образовне профиле које нуде будућим студентима.

Јелена Луковић је испред штанда Правног факултета из Косовске Митровице подржала организацију сајма.

„ И раније смо радили сличне промоције нашег  Факултета у средњим школама широм Косова и Метохије, ово је одлична идеја,  позивам све будуће студента права да посете наш штанд, где ће добити праву инфомрацију о програму студирања и све што их очекује у току студија“, каже Луковићева.

Sajam obrazovanja - knjige

„Данас у времену информатичких технологија, када је сваки вид промоције доступан на један клик, никако не смемо занемарити и овакав вид презентације, који у потпуности подржавамо и зато је наш факултет овде, каже Мирко Чукарић, IT администратор Учитљског  факултета Призрен – Лепосавић.  “Директан сусрет са нашим будућим студентима и разговор са њима је важан и могу да кажем да је наш штанд  добро посећен, што ме заиста радује”, рекао је Чукарић.

Сајам образовања у Грачаници, оргнизовала је НВО „Омладина напред“ у сарадњи са Општином Грачаница и Домом културе у Грачаници.

И.М.