Почиње „Јоаким Вујућ“, дани Позоришта у Грачаници

Приштинско народно позориште и Дом културе у Грачаници  угостиће бројна позоришта из уже Србије,“ јужно од Саве и Дунава“, током 52. Фестифала „Јоаким Вујућ“ који се од 14. до 21. маја одржава у Грачаници.

Према правилима, Фестивал увек отвара домаћин, тако ће „Ревизор“ приштинског позоришта, у режији Маурисија Фареа, отворити овододишњег „Јоакима“.  Одлуком селектора Милене Богавац, у осам фестивалских дана, публика ће у оквиру главног, ревијалног и специјалног програма моћи да одгледа 13 представа позоришта из Ужица, Шапца, Крагујевца, Краљева, Ниша, Пирота, Врања и Новог Пазара.

STA43029

У оквиру пратећег програма, свакодневно после представа,  организоваће се „округли столови критике“  које ће водити позоришни критичар Слободан Савић, аутор и уредник емисије „Читање позоришта“  Радио Београда,  али и „Полемике и трибине“ које ће модерирати Милена Богавац.  Књижевне промоције и музички програм, током пауза између представа, такође су део пратећег програма Фестивала.

Редитељ Светозар Рапајић, глумица Дана Крљар и сценографкиња Марија Калабић, чине стручни жири  који ће имати задатак  да одлучи коме ће припасти  награде које се  додељују у седам категорија.

STA43032

Уочи отварања 52. Фестивала „Јоаким Вујић“, директор Приштинског позоришта Ненад Тодорвић  је рекао да број 52 најбоље говори о каквом  позоришном фестивалу је реч.

„То је фестивал који је преживео разне државе и системе, стања и стадијуме, од финансијских до политичких,  и увек је опстајао“, оценио је Тодоровић.  Говорећи о „својој позоришној кући“  као домаћину фестивала, Тодоривић је рекао:

„Мени је значајна чињеница да за годину и по дана од бескућничког позоришта постанемо позориште које је домаћин једном оваквом фестивалу“.

На конференцији за новинаре која је пред почетак Фестивала одржана у Галерији Дома културе, говорио је и заменик премијера Косова Бранимир Стојановић.

„Прошло је тек, нешто више од годину дана када смо на овом месту најавили долазак  Приштинског народног позоришта са премијером представе „Хотел Косово“.  Сада имамо Фестивал“, рекао је Стојановић.  Он је додао да је успех културних посленика најбољи показатељ како треба да се ради, не само у култури, него и у свим сегментима друштва.

Истичући како је Фестивал најзанчајнији позоришни  догађај на Косову и Метохији у протеклих 30 година, директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић је оценио и да овај догађај предствља неку врсту прекретнице, „после које ћемо моћи да кажемо како имамо стабилан позоришни живот на Косову и Метохији“.

„Ми данас имамо Фестивал, али не можемо да заборавимо ни она два човека, у неком од најзабитијих села на Косову и Метохији, којима треба позориште.  То је примарна улога и нас из Дома култруе и Позоришта као институције“, рекао је Ракочевић.

На питање новинара да ли су на фестивал позване и колеге Албанске драме Народног позоришта у Приштини,  директор приштинског народног позоришта Ненад Тодоривић је рекао да су сви добродошли, али се и нашалио, рекавши да ће прво морати до мењачнице, јер се карте за фестифал продају у динарима.

Покровитељи Фестивала професионалних позиоришта  „Јоаким Вујић“ су  Министарство за кулутуру и инофрмисања Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију и Канцеларија за заједнице Владе Косова. На крају  конференције за медије,  организатори су свим новинарима поделили комплет улазница за фестивал.

И.М.