У Призрену Српско коло

Јуче је у Призрену освештано обновљено здање Богословије и откривена спомен биста њеног оснивача, Симе Игуманова. Богословију је освештао, патријарх српски Иринеј.

„Мало ко је веровао да ће доћи до обнове призренске Богословије, која је била уништена у мартовском погрому 2004 године“, рекао је српски патријарх Иринеј, захваливши се држави Србији, Европској комисији и Влади Норвешке на помоћи и додао да је „задужбина Симе Игуманова обновљена и боље него што је то некада била“.

У Призрену Српско коло

Уз присуство преко 1000 верника, са Косова, из централне Србије, Црне Горе и Републике Српске, патријарх Иринеј је служио свету архијерејску литургију, уз саслужење 20 епископа Српске православне цркве. Литургији у цркви светог Ђорђа у центру Призрена, присуствовали су и представници Владе Србије, као и представници Срба у косовским институцијама.

„Ово је велики дан за српски Призрен, за Српску цркву и народ на Косову и Метохији. Богословија је била прва српска школа на Косову и Метохији као богословско – учитељска школа, која је снабдевала учитеље и свештенике за цело КиМ, Македонију а највише за Босну и Херцеговину. Ова значајна установа, која је 140 година радила, изнедрила је велике личности. Значајне личности су прошле овде и од ученика су постали велике личности наше цркве. Ово је једна од најзначајнијих и најзаслужнијх богословија наше цркве“, рекао је српски патријарх.

И ову прилику, патријарх Иринеј је искористио, како би позвао Србе да не одлазе са Косова, а оне прогнане да се врате.

“Надам се да ће бити прилике да се Срби врате у Призрен и да ће обнова Богословије бити повод за њихов повратак, јер је ово српска земља. Када сам ја дошао у овај град, 1994. године, тада је Призрен имао 18000 Срба и то без околине“, подсетио је патријарх на дане када је обављао дужност ректора Богословије „Свети Кирило и Методије“, у некада царском граду Призрену.

Епископ рашко-призренски Теодосије, срећан је због обнове Богословије, али и због тога што она ради у миру и што није било инцидената, од дана њеног повратка из Ниша, где је била измештена 1999.године.

Српско коло у Призрену, седамнаест година после

“Преживели смо многе голготе 1999. и 2004. године, а ово училиште било је потпуно пусто, када су спасавајући свој живот, Срби напустили овај град и ову земљу. Ова духовна школа која је основана 1871.године, никада није прекидала рад, као што се то десило од 1999. до 2011. године, али господ није хтео да ово место остане пусто и са 11 ученика почели смо пре пет година рад у овој Богословији. Тај први корак био је најтежи, али ја као вршилац дужности ректора, морам рећи да ни једног тренутка нисмо били у оскудици. Имали смо све што нам треба, а за све ово време срећом није забележен ниједан инцидент”, рекао је владика Теодосије.

Ове године, своје школовање у призренској Богословији, завршава и прва генерација ученика.

„Учење у призренској Богословији је искуство вредно живљења, које изграђује човека. Ја сам дошао у ову школу, када су били само темељи и могу рећи да сам свој живот и учење уткао у обнову ове школе”, прича Душан Капетановић(21) из Грачанице, један од најбољих ученика завршне пете године.

Да је част похађати школу у граду, чији је оснивач српски цар Душан, а у којој су предавачи били упокојени партијарх Павле, али и садашњи српски партијарх, сматра и Жарко Перић(16), из Клокота, ученик друге године, који као и осталих педесетак ђака, јуче није скривао радост због свечаности којом је озваничена потпуна обнова чувене богословске школе у Призрену

После литургије, освештања Богословије и откривања бисте задужбинара и оснивача ове најпознатије српске духовне школе, одржана је свечана академија. На свечаности је додељен Орден Светог Саве другог реда Сретењском манастиру из Москве и ректору Станку Станићу из Бањалуке, Орден Краља Милутина Канцеларији за КиМ, Краљевини Норвешкој, Европској комисији, Миодрагу Милановићу из Мркоњић Града и Међународној православној хуманитарној организацији.

Први пут, после 1999.године, у Призрену је заиграно Српско коло.
А.Ћ.