U Prizrenu Srpsko kolo

Juče je u Prizrenu osveštano obnovljeno zdanje Bogoslovije i otkrivena spomen bista njenog osnivača, Sime Igumanova. Bogosloviju je osveštao, patrijarh srpski Irinej.

„Malo ko je verovao da će doći do obnove prizrenske Bogoslovije, koja je bila uništena u martovskom pogromu 2004 godine“, rekao je srpski patrijarh Irinej, zahvalivši se državi Srbiji, Evropskoj komisiji i Vladi Norveške na pomoći i dodao da je „zadužbina Sime Igumanova obnovljena i bolje nego što je to nekada bila“.

U Prizrenu Srpsko kolo

Uz prisustvo preko 1000 vernika, sa Kosova, iz centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, patrijarh Irinej je služio svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje 20 episkopa Srpske pravoslavne crkve. Liturgiji u crkvi svetog Đorđa u centru Prizrena, prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije, kao i predstavnici Srba u kosovskim institucijama.

„Ovo je veliki dan za srpski Prizren, za Srpsku crkvu i narod na Kosovu i Metohiji. Bogoslovija je bila prva srpska škola na Kosovu i Metohiji kao bogoslovsko – učiteljska škola, koja je snabdevala učitelje i sveštenike za celo KiM, Makedoniju a najviše za Bosnu i Hercegovinu. Ova značajna ustanova, koja je 140 godina radila, iznedrila je velike ličnosti. Značajne ličnosti su prošle ovde i od učenika su postali velike ličnosti naše crkve. Ovo je jedna od najznačajnijih i najzaslužnijh bogoslovija naše crkve“, rekao je srpski patrijarh.

I ovu priliku, patrijarh Irinej je iskoristio, kako bi pozvao Srbe da ne odlaze sa Kosova, a one prognane da se vrate.

“Nadam se da će biti prilike da se Srbi vrate u Prizren i da će obnova Bogoslovije biti povod za njihov povratak, jer je ovo srpska zemlja. Kada sam ja došao u ovaj grad, 1994. godine, tada je Prizren imao 18000 Srba i to bez okoline“, podsetio je patrijarh na dane kada je obavljao dužnost rektora Bogoslovije „Sveti Kirilo i Metodije“, u nekada carskom gradu Prizrenu.

Episkop raško-prizrenski Teodosije, srećan je zbog obnove Bogoslovije, ali i zbog toga što ona radi u miru i što nije bilo incidenata, od dana njenog povratka iz Niša, gde je bila izmeštena 1999.godine.

Srpsko kolo u Prizrenu, sedamnaest godina posle

“Preživeli smo mnoge golgote 1999. i 2004. godine, a ovo učilište bilo je potpuno pusto, kada su spasavajući svoj život, Srbi napustili ovaj grad i ovu zemlju. Ova duhovna škola koja je osnovana 1871.godine, nikada nije prekidala rad, kao što se to desilo od 1999. do 2011. godine, ali gospod nije hteo da ovo mesto ostane pusto i sa 11 učenika počeli smo pre pet godina rad u ovoj Bogosloviji. Taj prvi korak bio je najteži, ali ja kao vršilac dužnosti rektora, moram reći da ni jednog trenutka nismo bili u oskudici. Imali smo sve što nam treba, a za sve ovo vreme srećom nije zabeležen nijedan incident”, rekao je vladika Teodosije.

Ove godine, svoje školovanje u prizrenskoj Bogosloviji, završava i prva generacija učenika.

„Učenje u prizrenskoj Bogosloviji je iskustvo vredno življenja, koje izgrađuje čoveka. Ja sam došao u ovu školu, kada su bili samo temelji i mogu reći da sam svoj život i učenje utkao u obnovu ove škole”, priča Dušan Kapetanović(21) iz Gračanice, jedan od najboljih učenika završne pete godine.

Da je čast pohađati školu u gradu, čiji je osnivač srpski car Dušan, a u kojoj su predavači bili upokojeni partijarh Pavle, ali i sadašnji srpski partijarh, smatra i Žarko Perić(16), iz Klokota, učenik druge godine, koji kao i ostalih pedesetak đaka, juče nije skrivao radost zbog svečanosti kojom je ozvaničena potpuna obnova čuvene bogoslovske škole u Prizrenu

Posle liturgije, osveštanja Bogoslovije i otkrivanja biste zadužbinara i osnivača ove najpoznatije srpske duhovne škole, održana je svečana akademija. Na svečanosti je dodeljen Orden Svetog Save drugog reda Sretenjskom manastiru iz Moskve i rektoru Stanku Staniću iz Banjaluke, Orden Kralja Milutina Kancelariji za KiM, Kraljevini Norveškoj, Evropskoj komisiji, Miodragu Milanoviću iz Mrkonjić Grada i Međunarodnoj pravoslavnoj humanitarnoj organizaciji.

Prvi put, posle 1999.godine, u Prizrenu je zaigrano Srpsko kolo.
A.Ć.