Urlike Lunaček: ZSO neće imati izvršnih ovlašćenja

Danas je, prilikom posete Kosovu, konferenciju za novinare u Prištini, održala izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Urlike Lunaček. Lunaček je pohvalila Kosovo za napredak na evropskom putu, ali i dodala da kosovske institucije i građane čeka još mnogo posla.

„ Lopta je sada u dvorištu Kosova i kosovska vlada mora nastaviti dalje reforme”, kazala je Lunaček i dodala da je sprovođenje Briselskog sporazuma jedan od uslova da Kosovo, kao i Srbija, nastave svoj evropski put.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prijem u FIFU i UEFU, kao i preporuka Evropske komisije da se Kosovu ukinu vize za putovanje u zemlje Evropske unije, veliki je uspeh kosovskih institucija, kazala je Lunaček, poručivši građanima da budu strpljivi, kako bi vizna liberalizacija, od preporuka, postala i relanost.

“To se neće desiti tako brzo”, tvrdi Ulrike Lunaček, jer je potrebno vreme da se članice Evropske unije uvere da će se smanjiti broj azilanata sa Kosova, zatim, kako je rekla, moraju biti vidljivi rezultati borbe protiv korupcije, a neophodna je i ratifikacija granične linije sa Crnom Gorom u kosovskom parlamentu.

“ Ne mislim da će to biti tako brzo, jer isti proces počinje i u Savetu. Savet je taj u kome su stvari teške, jer neke zemlje članice, ne samo one koje nisu priznale Kosovo, već naročito one koje su imale najveći broj azilanata sa Kosova prošle godine, očekuju konkretne rezultate. Zato ja apelujem na sve vas i na građane Kosova, molim vas sačekajte na proces vizne liberalizacije i ukoliko bude mnogo ljudi koji traže azil, to će uticati negativno na proces vizne liberalizacije”, rekla je Lunaček.

Na pitanje novinara, kada će se formirati Zajednica srpskih opština, dogovorena u Briselu, Ulrike Lunaček je rekla da očekuje da se to desi uskoro, jer nema razloga za odlaganjem. Sprovođenje Briselskog sporazuma je jedan od uslova da Kosovo, kao i Srbija, nastave svoj evropski put, tvrdi Lunaček i naglašava da Zajednica srpskih opština mora biti formirana uskoro, u skladu sa dogovorom u Briselu i odlukom Ustavnog suda Kosova.

“Što se tiče statuta Zajednice, on mora da se napiše i ja mislim da preporuke Ustavnog suda jasno govore o tome šta to može da bude, a šta ne može, tako da u tom smislu pisanje statuta mora da se završi i mora da se realizuje. Činjenica je da u Vladi i u Skupštini nije bilo dovoljno podrške za to. Vlada je rekla da, jer je premijer to potpisao, ali i dalje nedostaje sprovođenje, kao kod svakog sporazuma. Isto tako i sa srpske strane, postoje stvari, poput telekoma i energetike, koje nisu rešene. Važno je sada pripremiti taj statut. Ja sam optimista da se po tom pitanju može napraviti sporazum i on se mora implementirati. Govorila sam to ranije, opštine, kao i buduća zajednica, su tu da bi pružale usluge građanima, a to znači, infrastruktura, vodosnabdevanje, obrazovanje, zdravstvo i tu se ne radi o izvršnom mandatu. Ovo nije nacionalni nivo, već pružanje usluga građanima”, kaže Lunaček.

Urlike Lunaček je ubeđena da će Kosovo igrati na svetskom prvenstvu 2018.godine i za novinare je izvela “nekoliko egzibicija” sa plavom loptom, na kojoj je bila mapa Kosova i na kojoj je velikim slovima pisalo Kosovo.

A.Ć.