Урлике Луначек: ЗСО неће имати извршних овлашћења

Данас је, приликом посете Косову, конференцију за новинаре у Приштини, одржала известилац Европског парламента за Косово, Урлике Луначек. Луначек је похвалила Косово за напредак на европском путу, али и додала да косовске институције и грађане чека још много посла.

„ Лопта је сада у дворишту Косова и косовска влада мора наставити даље реформе”, казала је Луначек и додала да је спровођење Бриселског споразума један од услова да Косово, као и Србија, наставе свој европски пут.

Споразум о стабилизацији и придруживању, пријем у ФИФУ и УЕФУ, као и препорука Европске комисије да се Косову укину визе за путовање у земље Европске уније, велики је успех косовских институција, казала је Луначек, поручивши грађанима да буду стрпљиви, како би визна либерализација, од препорука, постала и реланост.

“То се неће десити тако брзо”, тврди Улрике Луначек, јер је потребно време да се чланице Европске уније увере да ће се смањити број азиланата са Косова, затим, како је рекла, морају бити видљиви резултати борбе против корупције, а неопходна је и ратификација граничне линије са Црном Гором у косовском парламенту.

“ Не мислим да ће то бити тако брзо, јер исти процес почиње и у Савету. Савет је тај у коме су ствари тешке, јер неке земље чланице, не само оне које нису признале Косово, већ нарочито оне које су имале највећи број азиланата са Косова прошле године, очекују конкретне резултате. Зато ја апелујем на све вас и на грађане Косова, молим вас сачекајте на процес визне либерализације и уколико буде много људи који траже азил, то ће утицати негативно на процес визне либерализације”, рекла је Луначек.

На питање новинара, када ће се формирати Заједница српских општина, договорена у Бриселу, Улрике Луначек је рекла да очекује да се то деси ускоро, јер нема разлога за одлагањем. Спровођење Бриселског споразума је један од услова да Косово, као и Србија, наставе свој европски пут, тврди Луначек и наглашава да Заједница српских општина мора бити формирана ускоро, у складу са договором у Бриселу и одлуком Уставног суда Косова.

“Што се тиче статута Заједнице, он мора да се напише и ја мислим да препоруке Уставног суда јасно говоре о томе шта то може да буде, а шта не може, тако да у том смислу писање статута мора да се заврши и мора да се реализује. Чињеница је да у Влади и у Скупштини није било довољно подршке за то. Влада је рекла да, јер је премијер то потписао, али и даље недостаје спровођење, као код сваког споразума. Исто тако и са српске стране, постоје ствари, попут телекома и енергетике, које нису решене. Важно је сада припремити тај статут. Ја сам оптимиста да се по том питању може направити споразум и он се мора имплементирати. Говорила сам то раније, општине, као и будућа заједница, су ту да би пружале услуге грађанима, а то значи, инфраструктура, водоснабдевање, образовање, здравство и ту се не ради о извршном мандату. Ово није национални ниво, већ пружање услуга грађанима”, каже Луначек.

Урлике Луначек је убеђена да ће Косово играти на светском првенству 2018.године и за новинаре је извела “неколико егзибиција” са плавом лоптом, на којој је била мапа Косова и на којој је великим словима писало Косово.

А.Ћ.