Dalibor Jevtić: Ne dozvolimo da se ugasi želja za povratkom

Želja za povratkom polako se gasi, a naš zadatak je da to sprečimo, poručio je danas u Prištini, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić,svim akterima procesa povratka. Naime, danas je u Prištini započela dvodnevna konferencija regionalne tehničke radne grupe za trajno rešavanje pitanja povratka raseljenih lica. Konferenciji je predsedavao ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, a konferenciji su prisustvovali i predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Komesarijata za izbegla i raseljena lica Republike Srbije, predstavnici Oebsa i Unhcr-a, kao i Ministarstava za povratak Crne Gore i Makedonije.

Ministar Jevtićje pozvao sve koji učestvuju u procesu povratka da pomognu i da ne tretiraju raseljena lica, koja su otišla sa Kosova, ne svojom voljom, samo kao brojke:

“Do sada je bilo dosta razgovora o povratku, ali se proces nije sprovodio do kraja. Sada ćemo postavljati određene rokove za povratak, kako se ne bi smanjila volja i želja raseljenih da se vrate, ali istovremeno moramo promeniti i pristup  tom procesu i rešavati sva ona pitanja koja stoje na putu povratka”, rekao je ministar Jevtić, istakavši da veliku pomoć povratku raseljenih, pružaju Unhcr,Oebs, kao i Velika Britanija, SAD i Evropska komisija, odnosno Evropska unija.”

Ističući da je krajnji cilj regionalnih radnih grupa, koje su sa radom započele 2014, godine na konferenciji u Skoplju, povratak svih onih koji žele da se vrate na Kosovo i to u što kraćem roku, ministar Jevtić je naglasio da je plan svih aktera uključenih u proces povratka raseljenih sa Kosova i Metohije, da proces povratka bude što uspešniji i bolji.

U ovom trenutku želju da se vrate na Kosovo, izrazilo je 20 000 raseljenih Srba i mi im moramo omogućiti  povrtak u naredne tri godine. Ukoliko ne uspemo da  realizujemo njihov povratak u tom roku,  mislim da će se želja za povratkom smanjiti, kao što je to slučaj sa preostalih više od 200 000 raseljenih lica sa Kosova”, rekao je kosovski ministar za povratak.

Jevtić je rekao, da je u cilju rešavanja uspešnog povratka neophodno rešavati i brojna druga pitanja, kao što su pitanja uzurpirane imovine, ličnih dokumenata, odnosno životna pitanja, poput bezbednosti, zdravstvene zaštite ali i ekonomskog razvoja.

„Zato je u rešavanje pitanja povratka neophodno uključiti brojne aktere, jer ovo pitanje nije samo pitanje jednog ministarstva”, zaključio je ministar Jevtić.

Prema podacima  Ministarstva za povratak i zajednice, na KiM se od oko 250 000 raseljenih Srba, od 1999. godine do danas, vratilo između 11 000 i 12 000.

 

A.Ć.