Хашим Тачи: Данас сам у посети братској црногорској породици

Не само да ће убице српске деце у Гораждевцу, увек патити, него ће их надлежни правосудни и полицијски органи гонити, све док не буду приведени пред лице правде и док не буду кажњени за то што су урадили. То је данас у Гораждевцу изјавио косовски председник, Хашим Тачи,обилазећи црногорску породицу Бешовић у овом већински српском селу,надомак Пећи.

“Убиство деце у Гораждевцу је био грозан, криминални чин и будите уверени да истрага још увек траје. Сви који су учинили злочин, биће процесуирани и немојте мислити да ће се то заборавоити. Напротив, то се никада неће заборавити, све ће се открити и све ће изаћи на видало и то се више нигде не сме поновити. Истина ће се на крају открити и за овај и за све остале случајеве. Они који су убили ту децу,те младе људе, не само да ће сами увек патити, него ће увек да буду гоњени од стране државних институција”, поручио је Тачи.

Са својим најближим сарадницима,без присуства великог броја људи, Хашим Тачи је у друштву отправника послова Амбасаде Црне Горе на Косову, Радованом Миљанићем, разговарао са Бешовићима, којима је запаљена кућа за време сукоба на Косову и обећао им изградњу нове куће.

“Радићемо сви заједно, и овде и свуда на Косову, на изградњи новог Косова. Овде сам чуо да породици Бешовић треба кућа и ја сам обећао да ћемо заједно са другим косовским институцијама, за месец дана започети изградњу куће за породицу Бешовић, али и за још једну црногорску породицу на Косову. Ја сам овде као председник Косова, да дам подршку за изградњу новог Косова, Косова свих грађана, али сам и као грађанин у посети једној братској црногорској породици”,рекао је Тачи, подсећајући да је Косово држава, како је рекао, свих њених грађана, Албанаца, Срба, Црногораца, Хрвата, Рома, Бошњака.

Хашим Тачи: Данас сам у посети братској црногорској породици

Отправник послова АмбасадеЦрне Горе у Приштини, Радован Миљанић, захвалио се Тачију на,како је рекао, бризи за косовске Црногорце.

“Захваљујем се председнику Тачију јер је нашао времена и сензибилитета да посети једну праву црногорску породицу, једну од ретких црногорских породица у Метохији. Биће то јако лепо примљено и у Црној Гори и то је велики плус за председника Косова. Породица професора Бешовића је једна од ретких црногорских породица која још живи у Метохији, коју су некада насељавали Црногорци у великом броју”, подсетио је Миљанић на ситуацији у Метохији пре седамнаест година.

Димитрије Бешовић (31), дипломирани правник, запослен у Косоовској полицији, нада се да ће његова супруга и отац Милован, професор у школи у српском селу Осојану,која ради по систему Министарства образовања Републике Србије, врло брзо уселити у нову и комфорну кућу. Димитрије каже и да је једини Црногорац у Косовској полицији.

“Мислим да Црногорци у институцијама Косова нису довољно заступљени и онако како би требало”,каже Димитрије и додаје да је посета Тачија његовој породици, јединствена прилика да се изнесе став овдашњих Црногораца. “Осим ове три породице у Гораждевцу, мислим да у Пећи нема више Црногораца”,тужно додаје Бешовић.

Хашим Тачи и Радован Миљанић,сложили су се да нема ниједне препреке да се не ратификује споразум о демаркацији границе између Косова и Црне Горе и да ће се то врло брзо десити,без обзира на противљење опозиције.

Хашим Тачи: Данас сам у посети братској црногорској породици
“Демаркација је у интересеу и Косова и Црне Горе,у интересу државе и државности и приоритет је да се то деси. Ионако,за десет година, те границе неће ни постојати, јер ћемо сви бити део европске породице”, рекао је косовски председник.

Укључење Црногораца у Устав Косова, такође није спорно,само што ће то бити у оквиру свеобухватних уставних промена које се морају десити на Косову,тврди отправник послова Амбасаде Црне Горе на Косову.

“Ми немамо ниједну дилему да Црногорци неће бити уставно верификовани, али такође разумемо да не може само због црногорског националног питања да се мења Устав. Предстоје опсежне уставне промене на Косову, мислим на овлашћења председника, на нови изборни закон и тако даље, тако да ми ниједног тренутка не сумњамо да ће Црногорци постаи уставна категорија”,оптимиста је Миљанић, иако Црногорци већосам година чекају дасе то деси.

На крају посете црногорској породици Бешовић, ненајављено и мимо протокола, косовски председник, Хашим Тачи, обишао је и оштећену кућу Миомира Дакића, Србина из Гораждевца и обећао му помоћ за обнову куће, у исто време када почне и изградња куће Бешовића.

“Каже, да ће ми поправити кућу”, мало стидљиво каже Дакић.

За време посете Хашима Тачија Гораждевцу,на улицама је било људи,као и сваког дана у то време. На питање да ли знају ко је данас посетио њихово село, кажу да немају појма и да их политика не интересује. Пред камере не желе, желе само мир и да се никада и никоме не понови август 2003.године, када је на реци Бистрици убијено двоје, а рањено четворо српске деце, док су се безбрижно купали.

А.Ћ.