Najduži aplauz za predstavu Pozorišta iz Pirota

Uprkos svim prethodnim problemima, zadržavanja kaminona sa scenografijom i autobusa sa glumcima na administrativnom prelazu Merdare ansambal pirotskog Narodnog pozorišta je uspešno izveo  „Životinjsku firmu“ i pobrao najduži aplauz u dosadašnjem toku Festivala. Bio bi još duži, da direktorka Festifala Ivana Nedeljković, nije morala da ga prekine, kako bi najavila promene u satnici programa. Naime, organiziatori su predstavu Pozorišta iz Kraljeva „Vina i pingvina“ pom0erili  za utorak, 17. maj, u 12 časova.

ZF 2

Pirotska predstava „Životinjska firma“ je nastala kao parafraza poznate Orvelove „Životnijske farme“, po naručenom tekstu mladog dramskog pisca Jordana Cvetanovića u režiji Stevana Bodrože. Scenografska rešenja, koja se najvećim delom sastoje od kancelarijskih stolova i (ne)pokrivenih stolica, kao asocijacija na birokratsku administraciju u firmi, delo su Tatjane Radišic (čiji je i kostim) i reditelja Bodrože. Autor muzičkih songova , koje izvodi Luna Škopelja, je Stefan Filipović. Kokoške i druge domaće životinje i njihove alternativne ljudske likove u firmama tumače: Natalija Geleban, Kristina Tomić, Marta Keler, Aleksandar Radulović, Milan Nakov, Zoran Živković, Aleksandar Aleksić i Aleksandra Stojanović.

ZF 3

Radnja se zbiva u jednom preduzeću u vreme kada treba da se izabere novi direktor, od čega zavisi buduća sudbina svih zaposlenih, a posebno onih u rukovodećoj ekipi i oko nje. U nemilosrdnoj borbi dvojice pretendenata za prvo mesto u firmi, Svinje i Svinjske glave, svi akteri pokazuju svoje drugo, prikriveno lice, sa svim nagonima i frustracijama, sve ono „životinjsko“ u ljudskom.

„Životinjska firma pokazuje da distopijsku sliku društva, nije potrebno tražiti u budućnosti. Dovoljno je da pogledamo oko sebe, da bi smo videli bezbrojne primere toga što je u našim vrednosnim sistemima učinio galopirajući neoliberalni kapitalizam, nespretna tranzicija iz jednog u drugi društveni sistem i nekritično prihvatanje teze o tome da novac pokreće svet“, ocena je selektorke festivala Milene Bogavac, koja je ovu predstavu smestila u glavni program festivala.