Б. Ничић : Утврдити одговорност свих који крше закон при избору директора РТК2

Реагујући на отворено писмо једног од кандидата за директора канала на српском језику Радио телевизије Косово (РТК 2), Дарка Димитријевића, у коме указује на кршење закона у процесу избора директора РТК2, председник Удуржења новинара Србије на Косову, Будимир Ничић, каже да је тај процес потпуно нетранспарентан.

“Јавност није упозната са тим, ко су кандидати, ко су чланови радне групе која борду предлаже кандидате за избор директора и тиме је већ прекршен закон о РТК, у коме се наводи да тај процес мора да буде транспарентан. Ми смо као Удружење новинара Србије на Косову, добили писмо Дарка Димитријевића, кандидата за директора РТК 2 канала и ако је све тачно што господин Димитријевић наводи, онда је то скандал. Дакле, ако радну групу чине људи који немају везе са критеријумима који су предвиђени законом, већ су ту: политички саветник једног министра, други певач, трећи бубњар и ако знамо да је и председник Борда РТК по занимању певач, онда се намеће питање, да ли се можда планира да тај РТК 2 канал постане нека музичка телевизија, што ме не би изненадило, јер тај канал јесте све друго, само није оно што по Уставу припада Србима на Косову,” каже Ничић.

Ничић је позвао надлежне да провере све наводе Дарка Димитријевића.

„Ако је све то тачно као што Димитријевић наводи, најмање што сада треба да се уради, јесте да председник Борда поднесе оставку и да надлежни органи покрену истрагу и утврде кривичну одговорност свих који су у овом процесу свесно или несвесно прекршили закон“, закључује Ничић.

А.Ћ.