B. Ničić : Utvrditi odgovornost svih koji krše zakon pri izboru direktora RTK2

Reagujući na otvoreno pismo jednog od kandidata za direktora kanala na srpskom jeziku Radio televizije Kosovo (RTK 2), Darka Dimitrijevića, u kome ukazuje na kršenje zakona u procesu izbora direktora RTK2, predsednik Udurženja novinara Srbije na Kosovu, Budimir Ničić, kaže da je taj proces potpuno netransparentan.

“Javnost nije upoznata sa tim, ko su kandidati, ko su članovi radne grupe koja bordu predlaže kandidate za izbor direktora i time je već prekršen zakon o RTK, u kome se navodi da taj proces mora da bude transparentan. Mi smo kao Udruženje novinara Srbije na Kosovu, dobili pismo Darka Dimitrijevića, kandidata za direktora RTK 2 kanala i ako je sve tačno što gospodin Dimitrijević navodi, onda je to skandal. Dakle, ako radnu grupu čine ljudi koji nemaju veze sa kriterijumima koji su predviđeni zakonom, već su tu: politički savetnik jednog ministra, drugi pevač, treći bubnjar i ako znamo da je i predsednik Borda RTK po zanimanju pevač, onda se nameće pitanje, da li se možda planira da taj RTK 2 kanal postane neka muzička televizija, što me ne bi iznenadilo, jer taj kanal jeste sve drugo, samo nije ono što po Ustavu pripada Srbima na Kosovu,” kaže Ničić.

Ničić je pozvao nadležne da provere sve navode Darka Dimitrijevića.

„Ako je sve to tačno kao što Dimitrijević navodi, najmanje što sada treba da se uradi, jeste da predsednik Borda podnese ostavku i da nadležni organi pokrenu istragu i utvrde krivičnu odgovornost svih koji su u ovom procesu svesno ili nesvesno prekršili zakon“, zaključuje Ničić.

A.Ć.