Bliži se završnica Festivala „Joakim Vujić“ u Gračanici

Festival profesionalnih pozorišta Srbije, 52. po redu „Joakim Vujić“,  čiji su domaćini prištinsko Narodno pozorište i Dom kulture u Gračanici, ulazi u svoju završnicu. U osam festivalskih dana, izvedeno je 7 predstava u glavnom programu, 4 u specijalnom, jedna u revijalnom.  Za kraj Festivala koji tradicionalno okuplja srpske pozorišne ansamble južno od Dunava i Save, predviđena  je predstava u čast nagrađenim učesnicima.

Harms

Sinoć su na repertoaru bile dve prestave, „Jelisavetini ljubavni jadi“,  u produkciji Knjaževsko srpskog teatra Joakim Vujić iz Kragujevca, u glavnom delu programa,  i komad  „Analfabeta i DR“ u izvedbi mladih glumaca Novopazarskog regionalnog pozorišta, koje je nastupalo u revijalnom delu.

Pretposlednjeg dana festivala na programu je predstava Norodnog pozorišta iz Užica, “Hromi ideali”, inspirisana romanom Milutina Uskokovića, u dramatizaciji Olge Dimitrijević  i režiji Zlatka Svibena.

Hromi ideali

Festival će biti zatvoren u subotu, 21. maja u 19 časova,  svečanom dodelom nagrada za koje se takmiče svi ansambli koji su nastupali u glavnom delu programa.  Predstave, koje su izborom selektora, izvedene u specijalnom delu programa konkurišu za specijalnu nagradu žirija. Pored nagrade za najbolju dramsku predstavu u celini, najbolju režiju, scenografiju, kostimografiju, originalnu muziku, dodeljuju se nagrade za glumačko ostvarenje, najboljeg mladog glumca i nagrada okruglog stola kritike.

U čast nagrađenih, Puls teatar iz Lazarevca u subotu, 21. maja izvešće predstavu “Drita”. Na konferenciji za medije,  uoči otvaranja Festivala, najavljeno je da će predstava pozorišne trupe iz Lazarevca biti izvedena na letnjoj pozornici. Međutim,  kako saznajemo od organizatora, ukoliko bude kiše, predstava će biti izvedena u Domu kulture.

I.M.