Ближи се завршница Фестивала „Јоаким Вујић“ у Грачаници

Фестивал професионалних позоришта Србије, 52. по реду „Јоаким Вујић“,  чији су домаћини приштинско Народно позориште и Дом културе у Грачаници, улази у своју завршницу. У осам фестивалских дана, изведено је 7 представа у главном програму, 4 у специјалном, једна у ревијалном.  За крај Фестивала који традиционално окупља српске позоришне ансамбле јужно од Дунава и Саве, предвиђена  је представа у част награђеним учесницима.

Harms

Синоћ су на репертоару биле две преставе, „Јелисаветини љубавни јади“,  у продукцији Књажевско српског театра Јоаким Вујић из Крагујевца, у главном делу програма,  и комад  „Аналфабета и ДР“ у изведби младих глумаца Новопазарског регионалног позоришта, које је наступало у ревијалном делу.

Претпоследњег дана фестивала на програму је представа Нородног позоришта из Ужица, “Хроми идеали”, инспирисана романом Милутина Ускоковића, у драматизацији Олге Димитријевић  и режији Златка Свибена.

Hromi ideali

Фестивал ће бити затворен у суботу, 21. маја у 19 часова,  свечаном доделом награда за које се такмиче сви ансамбли који су наступали у главном делу програма.  Представе, које су избором селектора, изведене у специјалном делу програма конкуришу за специјалну награду жирија. Поред награде за најбољу драмску представу у целини, најбољу режију, сценографију, костимографију, оригиналну музику, додељују се награде за глумачко остварење, најбољег младог глумца и награда округлог стола критике.

У част награђених, Пулс театар из Лазаревца у суботу, 21. маја извешће представу “Дрита”. На конференцији за медије,  уочи отварања Фестивала, најављено је да ће представа позоришне трупе из Лазаревца бити изведена на летњој позорници. Међутим,  како сазнајемо од организатора, уколико буде кише, представа ће бити изведена у Дому културе.

И.М.