Jevtić – Kapitanović: Zakoni na Kosovu dobri, ali se ne primenjuju

Ambasadorka Hrvatske na Kosovu, Marija Kapitanović i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, složili su se danas na sastanku u Kosovu Polju, da Kosovo ima dobre zakone koji se odnose na nevećinske zajednice, ali se ti zakoni adekvatno ne primenjuju na terenu.

Ministarstvo za zajednice i povratak pomaže svim nevećinskim narodima, pa tako i Hrvatima, rekao je ministar Jevtić i kao primer naveo da će se tokom ovgodine izgraditi kuća jednoj hrvatskoj porodici.

„ Iz direktnih razgovora sa Hrvatima koji žive na Kosovu, zaključio sam da hrvatski narod ovde ima iste probleme kao srpski i kao svi ostali nevećinski narodi. Kosovo mora biti društvo u kome će svi narodi biti prihvaćeni na isti način i ostvarivati ista prava i ja to često ističem. Mi se trudimo da uvek budemo prisutni tamo gde su problemi i rešavanje problema svih zajednica je naš prioritet“, rekao je Jevtić.

Ambasadorka Hrvatske, Marija Kapitanović, istakla je da kontaktima sa predstavnicima u kosovskim institucijama, želi da poboljša položaj hrvatske zajednice, koji nije na zadovoljavajućem nivou.

„Ja se zalažem i želim da se prvenstveno poboljša infrastruktura u sredinama u kojima žive Hrvati. Treba popraviti puteve, sanirati klizišta i slične stvari“, rekla je ambasadorka Hrvatske u Prištini.

Ministar Jevtić je na kraju ambasadorki Kapitanović preneo zabrinutost, kada je reč o vladavini prava na Kosovu, jer postoji veliki broj nerešenih slučajeva uzurpirane imovine, saopšteno je iz Pres službe Ministarstva za zajednice i povratak Vlade Kosova.

A.Ć.