Шабачко позориште освојило највише појединачних награда на овогодишњем „Јоакиму Вујићу“

Последњег дана Фестивала „Јоаким Вујић“, који се одржава у Грачаници, саопштене су одлуке жирија за награде које се додељују у девет категорија.

Највише награда, у појединачним категоријама чак пет, освојили су Шапчани, чији је „Перикле“, по Шексипровом тексту, а у режији Никите Миливојевића,  награђен за најбољу драмску представу у целини.  Миливојевићу је на 52. „Јоакиму“ припала награда и за најбоље режирану представу. Милош Војновић, кога је публика у Грачаници запамтила по одлично одиграној улози Перикла, награђен је у категорији за најбољег младог глумца. Представа „Перикле“ имала је и најбоље решење за костим, руку дело костимографкиње Јелене Стокуће, која је награђена за костимографију.

За мајсторску интерпретацију лажног ревизора  Хљестакова, у категорији   за набоље глумачко остварење, награђен је Милан Васић, глумац приштинског Народног позоришта.

Revizor 2

Жетица Дејановић, ( видели смо је у две представе врањског позоришта –  „Игра“ и „Три сестре“) награђена је за улогу Маше у поставци „Три сестре“ , редитеља Трајча Георгијева, по тексту Антона Павловича Черхова.

Zetica Dejanovic

Владимир Милојевић, пореклом из Урошевца, некадашњи члан екипе приштинског Позоришта за децу, сада стални члан ансамбла Шабачког позоришта, награђен је за одлично одиграну улогу наратора у представи „Перикле“.

Vladimir Milojevic

Глумац Народног  позоришта из Пирота Александар Радуловић, кога смо у представи „ Животињска фирма“, по мотивима Орвелове књиге, гледали у улогама Свиње, будућег директора,  председника фирме, придружује се награђеној глумачкој екипи.

Награда за најбољу сценографију припала је Татјани Радишић и Стевану Бодрожи за сценско решење представе  „Животињска фирма“, пиротског Народног позоришта .  Најбољу оригиналну музику имала је „футуристичка“  представа Народног позоришта из Ниша, „Фаренхајт 451“ коју је компоновао Владимир Пејковић.

Одлуком жирија, (редитељ Светозар Рапајић, глумица Дана Крљар, сценографкиња Марија Калабић) специјална награда Фестивала припала је Народном позоришту из Ужица за представу „Хроми идеали“, у режији Златка Свибена.

ZF 1

Поред награде за најбољу музику у представи „Фаренхајт 451“, ансамбл нишког Народног позоришта, вратиће се кући и са наградом за најбоље изведену представу у специјалном делу програма.  „Где је нестао Хармс“, младог македонског редитеља Ангелча Илијевског. Представа је оставила јак утисак на публику, а замерка критике округлог стола је била због тога што селекторка Фестивала Милена Богавац,  „Хармса“ није уврстила у главни фестивалски програм. Како је оценио критичар Слободан Савић, модератор округлог стола , ова представа је испуњавала све услове да буде награђена у више категорија, али тиме што је уврштена у специјални програм, то јој је онемогућено.

Жири округлог стола у саставу: Слободан Савић, Александра Гловацки и Ђорђе Јефтић, одлучио је да „Ревизор“ Народног позоришта из Приштине, добије награду жирија округлог стола.

У част награђених, Пулс театар из Лазаревца вечерас ће извести  представу “Дрита”. Награде ће бити уручене у 19 часова, у Дому културе у Грачаници, чиме ће 52. Фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ и званично бити затворен.

Иван Миљковић